Jurnal de medicinist-partea a III-a

Jurnal de medicinist-partea a III-a

In articolul precedent vorbeam despre materiile studiate in primul an de facultate si examene. Nu as putea sa vorbesc despre asteptari vs realitate pentru ca, sincer, nu aveam habar cum o sa fie experienta per total.

Materiile din primii 3 ani se axeaza mult pe partea teoretica si mai putin pe practica, din pacate. Laboratoarele sunt obligatorii aproape la toate materiile, insa nu la toate se va face ceva practic.

Legat de biofizica, cum va povesteam, are avantajul ca nu se face decat pe un singur semestru. Nu este asa o materie de speriat, e important sa fiti atenti si la lucrarile practice, iar daca aveti noroc de asistent ok va poate explica in plus ce nu ati inteles din cursuri.

O alta materie care se studiaza in primul an de facultate este Psihologia. Mi s-a parut foarte interesanta si esentiala in cariera unui medic, insa din punctul meu de vedere este total inutila in primul an de facultate. Stiu ca citeam cazuri cu pacienti cu diferite patologii ( pe care noi nu le invatasem pentru ca inca eram la stadiul de anatomie) si cum sa abordezi situatia respectiva. Daca esti atent la cursuri si mai citesti o data materia cred ca e suficient. Din pacate examenul este ruleta ruseasca sau cel putin asta a fost experienta mea.

Engleza este o materie aparte. Se studiaza in primii doi ani de facultate si este IMPORTANT sa stiti ca nu aveti voie sa faceti absente aproape deloc pentru ca nu intrati in examen. Stiu ca nu se primeau nici adeverinte medicale deci nu era practic valida nicio scuza pentru a lipsi de la ora de engleza. Daca aveti Cambridge-ul luat va sfatuiesc sa nu mentionati. Examenul este decent, iar notele la fel.

Marketingul este o materie care, din punctul meu de vedere, era o materie studiata in anul 1 doar pentru a atinge numarul de credite. Cursurile erau destul de amuzante, am avut si o “proba practica” in care a trebuit sa vorbim despre o posibila clinica a noastra: nume, logo, misiune cabinet, descrierea publicului tinta, politica de produs, personal medical, plan cabinet etc. Examenul a fost pe masura materiei.

O alta materie de semestru a fost Genetica. Este destul de interesanta cu utilizare practica pe viitor, in anii clinici. Dar are acelasi element negative: facandu-se in primul an se pierde mult din informatie pana cand veti avea nevoie.

In esenta acestea au fost materiile mai importante din primul an. In articolul urmator o sa povestesc un pic despre prima vacanta de vara ca student: sfaturi si idei utile despre practica si in plus despre mariri sau restante.

Va urma..

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment