Primele tale zile ca asistent dentar? 10 lucruri care te invata cum sa te obisnuiesti cu locul de munca

Primele tale zile ca asistent dentar? 10 lucruri care te invata cum sa te obisnuiesti cu locul de munca

Daca ai acceptat primul tau job ca asistent dentar, e o provocare sa inveti cum sa te obisnuiesti cu locul de munca.

Noi colegi, noi pacienti, un nou inceput carora trebuie sa le supravietuiesti cu brio, ca sa te bucuri de ceea ce faci. Cum reusesti sa te adaptezi cat mai bine?

Probabil acest nou job iti starneste si nerabdare, si emotii mari, si vesnicele intrebari: voi reusi sa ma integrez in echipa? Voi sti ce sa fac? Cum o sa ma descurc cu noile tehnologii? Oare chiar e de mine? Sau, mai in gluma, mai in serios: ma voi impiedica iar de fire? Voi putea sta cum trebuie pe scaunul de asistent fara sa dau peste pacienti? Oricat ar parea de jenant sau amuzant, li s-a intamplat celor care au fost in aceeasi situatie ca si tine.   

Dar nu uita: ai „supravietuit” anilor de studiu aprofundat si ai invatat atat de multe despre, incat ar trebui sa fii mandru de tine. In plus, ai trecut de procesul solicitant de recrutare pentru diferite joburi ca asistent dentar. Inca o data, ar trebui sa fii mandru. Acum, insa, te intrebi cum va fi – mai ales daca nu ai mai lucrat intr-un cabinet pana acum.

Poate ca a fi asistent de medicina dentara nu pare un job dinamic si nici unul foarte bine platit. Adevarul este si el undeva la mijloc, insa. Daca ai o motivatie puternica sa devii un profesionist, daca ai o pasiune reala pentru medicina moderna si daca vrei sa-ti valorifici cunostintele, cu putina rabdare vei reusi sa te integrezi in orice echipa buna, sa prinzi incredere in tine si sa pui bazele unei cariere de succes pentru tine, intr-un domeniu in continua transformare. Ca paranteza, printre joburile viitorului se numara si cel de asistent medical (progresul in biotehnologie si medicina se va reflecta si in cererea crescuta de asistenti medicali si alte profesii conexe chiar din 2020). 

Ia o pauza si respira adanc, pentru ca iti recomandam zece lucruri care te invata cum sa te obisnuiesti cu noul loc de munca si sa fii mandru de drumul ales

Inainte de ele, insa, hai sa vedem la ce te poti astepta de la noul tau loc de munca. Care sunt avantajele de-a fi asistent dentar cu acte-n regula, intr-un cabinet stomatologic?

Primele zile ca asistent dentar la locul de munca: asteptari versus realitate

E firesc ca primele tale zile – sau saptamani – sa ti se para solicitante, pe alocuri riscante si deloc cum ti-ai imaginat in timpul studiilor tale. Pana la urma, ai avut ocazia sa lucrezi pe diferite specialitati pentru un timp prea scurt pentru a-ti oferi o perspectiva practica asupra fiecareia dintre ele. E normal sa existe confuzie sau nehotarare cu specialitatea pe care alegi sau ca asteptarile tale sa nu coincida cu realitatea, in anumite privinte.  

E posibil ca in primele tale zile ca asistent dentar sa observi ca, uneori:

 – programul tau sa nu fie unul fix si uneori ramai peste program,

 – ai mai multe responsabilitati decat credeai si sa ai impresia ca nu le poti face pe toate

 – trebuie sa dai atentie sporita echipamentelor de protectie (manusi, ochelari, masca) cand lucrezi cu pacienti

 – e o profesie riscanta daca nu folosesti corect ustensilele ascutite din cabinet

 – si salariul poate fi o provocare – pentru orice asistent medical debutant (primele sase luni de la finalizarea studiilor de asistenta medicala generala), salariul e deseori mai mic si poate crea frustrare.

Insa, daca ai rabdare si inveti practic cum e sa lucrezi cu un medic si sa ajuti pacientii, lucrurile se schimba in bine nu doar in cazul sigurantei tale de sine, cat si in al situatiei financiare, chiar si-n cateva luni de cand ai inceput sa lucrezi. – 

Din fericire, exista multe avantaje reale ale jobului de asistent dentar:

 – poti lucra cu aparatura ultraperformanta si noi tehnologii, lucru care te va diferentia major de alti candidati la un job bine platit si bine vazut, pentru ca esti pregatit pentru schimbare si medicina moderna;

 – acest lucru direct cu noi tehnologii si aparatura moderna te tine in priza intr-un mediu de lucru sigur si interesant, deloc plictisitor;

 – exista diversitate si in stomatologie, tocmai datorita ramurilor pentru care te poti califica: profilaxie dentara, estetica dentara, chirurgie dentara, endodontie, implantologie dentara samd;

 – relatia dintre medicul stomatolog si asistentul dentar este una atipica: cei doi lucreaza indeaproape pentru fiecare pacient, iar acest acces direct la modul de lucru al profesionistului, cat si la explicatiile acestuia pentru fiecare caz medical in parte, te ajuta sa te dezvolti rapid si practic, in fiecare zi.

Acum, ca sa iti fie adaptarea cat mai usoara, poti tine cont de urmatoarele sfaturi si ponturi de la cei care au trecut prin experienta aceasta valoroasa. 

Jobul de asistent dentar: 10 lucruri care te invata cum sa te obisnuiesti cu locul de munca

  1. Ramai modest

Este primul pont de care trebuie sa tii cont cand incepi primul tau job – si nu numai. Asta inseamna sa nu iti fie teama sa pui intrebari atunci cand ai o nelamurire. A fi asistent dentar la inceput de drum inseamna sa recunosti ca stii bazele, dar nu si modul de lucru al tuturor medicilor cu care vei lucra. Fiecare are stilul sau, cat si echipamente diferite de lucru. E recomandat sa intrebi despre lucrurile pe care nu le stii, cat si despre ce face fiecare echipament in parte. Asta te ajuta sa tii minte procedurile pe care medicul stomatolog alege sa le urmeze, cat si instrumentele de care are nevoie.

  1. Citeste etichetele produselor.

Pare un lucru banal, insa e o miscare inteligenta sa citesti despre produsele folosite in cabinet. Asa devii, practic, un mic expert in domeniul tau si eviti situatiile in care ti se cere sa folosesti un instrument pentru un pacient si nu stii care sunt toti pasii corespunzatori de urmat. Atat medicul cu care lucrezi, cat si pacientii se asteapta de la tine, ca asistent dentar, sa ramai informat si curios.

  1. Urmareste tutoriale cu proceduri dentare

Oricand e loc de mai bine, asadar, cand ai timp, poti sa urmaresti videoclipuri si tutoriale despre diferite proceduri dentare care iti arata totul pas cu pas. E o metoda simpla si eficienta de-a te familiariza cu lucrul din cabinet, chiar dinainte de-a lua parte la acele proceduri. In plus, asta iti poate aduce puncte bonus si in relatia cu echipa ta, dar si in evolutia ta profesionala.

  1. Mentine o atitudine pozitiva

Mai ales in lucrul cu oamenii, este incredibil de importanta atitudinea, felul in care te raportezi la diferite situatii zilnice: fii parte din solutie, nu parte din problema! In fiecare mediu de lucru, pot aparea situatii provocatoare sau solicitante, insa atitudinea ta constructiva si optimista face diferenta atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau. Nu uita: ai fost angajat pentru ca ai fost cel mai bun dintre candidati, iar asta te poate impulsiona inca din primele zile.

  1. Pune-ti pacientii pe primul loc

Unul dintre motivele pentru care ai ales sa devii asistent dentar este si faptul ca iti place sa intalnesti si sa lucrezi cu oamenii. Rolul tau este si unul de familiarizare a pacientilor noi cu cabinetul stomatologic, dar si cu procedurile specifice. In timp, ii vei (re)cunoaste atunci cand vin din nou la cabinet si veti comunica regulat; e important ca ei sa stie ca esti acolo sa ii ajuti cand au nevoie. Pana la urma, pacientul e pe primul loc, nu? Asta poate fi o mantra care te invata cum sa te obisnuiesti cu locul de munca mult mai usor, dar si sa te simti parte dintr-o echipa frumoasa si utila.

  1. Fii un asistent dentar cat se poate de organizat

Fie ca e primul tau job, fie ca nu, a fi organizat e o prioritate. Fiecare cabinet stomatologic are propriul aranjament pentru echipamente, instrumente si alte produse specifice – cu care sigur nu esti obisnuit. Te va ajuta mult sa inveti ce si unde gasesti lucrurile inca din primele zile, dar si sa iti faci un sistem propriu de organizare. Nu uita ca in acomodare ti se permite sa inveti foarte multe si sa iti dezvolti o rutina de lucru pe termen lung.

  1. Depaseste-ti atributiile – fii proactiv

In majoritatea timpului, vei face ceea ce scrie si in fisa postului. Insa, pentru ca nevoile fiecarui medic stomatolog sau cabinet nu sunt batute in cuie, probabil vei face si lucruri in afara descrierii jobului. A fi proactiv e o mare calitate care nu trece neobservata, mai ales daca vrei sa fii vazut ca om de echipa. S-ar putea sa fie nevoie sa dai comanda de produse, sa ai grija de birou si de curatenie uneori, sa tii cabinetul curat si organizat, sa ajuti. Chiar daca esti la inceput si pot fi altii care se pot ocupa de aceste lucruri, ia initiativa – te vei adapta mai usor in colectiv.

  1. Descopera-le cultura organizationala

Pe langa procedurile de lucru, ar fi indicat sa afli mai multe si despre preferintele si asteptarile medicului stomatolog de la tine. Poti face asta discutand cu alti colegi sau punand intrebari despre cum decurge o zi de munca tipica. E in regula sa contactezi medicul direct sau trebuie sa iei legatura cu managerul (daca e cazul), pentru aspecte legate de munca? Se asteapta de la tine sa fii mai devreme la cabinet, pentru a intampina primul pacient, sau nu? Cu cat ai mai multe informatii despre modul de comunicare si bune practici, cu atat mai bine.

  1. Nu discuta problemele personale

Uneori, din dorinta de a socializa si a comunica, colegii noi sa inceapa sa vorbeasca despre chestiuni personale sau subiecte de barfa – incearca sa nu faci asta. E perfect OK sa fii sociabil, insa evita sa discuti despre viata ta personala, mai ales cand esti nou-venit in echipa. O regula nescrisa in orice echipa este sa incerci sa comunici cat mai bine, insa pastrand discretia. Usor-usor, adaptarea si acceptarea in echipa vor veni de la sine in scurt timp. 

  1. Nu iti pierde entuziasmul

 Este o experienta noua si provocatoare pentru tine, cu bune si rele. In perioada de adaptare, e normal sa ai emotii cand vrei sa comunici cu colegii tai sau cand vrei sa ajuti medicul stomatolog, dar nu iese exact cum sperai. Nu totul decurge cum e planuit, si asta nu trebuie sa te descurajeze, din contra. A gresi e omeneste si li se intampla celor mai buni dintre noi – fie nu ajungi la timp la cabinet, fie incurci anumite instrumente dentare, fie chiar ai o zi in care nu poti sa desfaci nici macar un ambalaj. Fiecare mic obstacol e o provocare care te invata activ cum sa iti faci meseria. Asa cresti si devii cea mai buna varianta a ta, asadar priveste orice faci cu entuziasm si nu uita de ce ai ales drumul acesta.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment