Prima practica de vara

Prima practica de vara

Medicina poate fi o adevarata provocare pentru toti cei care aleg sa mearga pe aceasta cale. Zic asta, deoarece o cariera in acest domeniu este complexa si implica multe compromisuri. Aleasa din pasiune, are nevoie de studiu intens, constant, dar si practica ca atare.

Ca asistent medical, indiferent ca faci facultate sau scoala postliceala, este necesar sa fii inarmat cu rabdare, sa acorzi atentie sporita si sa fii dispus sa faci anumite sacrificii. Printre ele, se numara si practica de vara, de 4 saptamani, care este obligatorie. Aceasta se poate face oriunde, la alegere, insa de preferat ar fi undeva pe spital, caci aici ai oportunitatea sa inveti foarte multe, mai ales daca esti in primul an.

La fel a fost si in cazul meu, si inca din primul an am facut practica pe spital, pe sectia de chirurgie generala. Intrucat facultatea se axeaza foarte mult pe teorie, as putea sa zic ca partea cu practica mi-a revenit mie, de a-mi da silinta si a fi cat mai implicata. Oarecum, este si normal, deoarece in facultate sau in scoala, volumul de studenti este crescut si cu greu mai apuci sa faci ceva si pe clinica.

Astfel, la finalul fiecarui an de studiu, este bine sa te pui pe treaba, sa te interesezi din timp pe ce sectie ai vrea sa mergi si sa iti aloci o luna intreaga de invatat si aprofundat. Ce-i drept, vacanta de vara nu mai este chiar asa de lunga, insa se merita, mai ales daca iti doresti cu adevarat o cariera de asistent medical, unde dorinta si curiozitatea sunt lucruri esentiale.

Pentru mine, practica in toti cei patru ani a fost o experienta care m-a responsabilizat, m-a facut sa fiu mai organizata si mi-a oferit numeroase satisfactii. Faptul ca interactionam zilnic cu personal medical, ma ambitiona sa ajung cat mai repede la telul pe care mi l-am propus. Numai in practica de vara am putut sa imi dau seama ce presupune exact aceasta meserie, cate dificultati pot fi intampinate, dar si cate satisfactii poate sa iti ofere.

Familiarizarea cu domeniul, cu pacientii, invatarea de tehnici si manevre noi, toate ajuta la formarea ta si iti vor fi de folos in momentul in care vei incepe sa profesezi. Trebuie avut in vedere faptul ca in aceasta perioada de o luna tu practic o sa te dezvolti foarte mult si vei invata de la o zi la alta sa faci tehnicile mai corect si cu cat exersezi, cu atat vei deveni din ce in ce mai bun.

In cazul meu, asa a functionat. Recunosc, in primele zile de practica am fost putin dezamagita, deoarece eram destul de stangace si nemultumita de mine, ceea ce m-a determinat sa pun cat mai multe intrebari, sa nu ma mai grabesc si sa exersez. Si da, m-au ajutat enorm lucrurile astea, caci treptat, am observat imbunatatiri vizibile, atat in atitudine, cat si in realizarea manevrelor medicale.

In fiecare an, la finalul fiecarei practici, faceam o retrospectiva si abia atunci realizam cat de multe se pot schimba si invata. Asadar, din experienta pot sa zic ca totul consta in exercitiu, rabdare, vointa si deschidere fata de tot ceea ce este nou. Nu grabi lucrurile, ofera-ti timp si vei vedea ca drumul spre ceea ce iti doresti este foarte aproape. Daca o sa tii cont de aceste mici detalii si o sa lucrezi cu tine insuti, cu siguranta vei ajunge sa fii foarte bun si iti vei contura o frumoasa cariera de asistent medical!

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment