Prima impresie conteaza – limbajul non-verbal

Prima impresie conteaza – limbajul non-verbal

Imaginea noastra este limbajul non verbal care ne reprezinta. Si aici nu ma refer la aspectul fizic propriu zis, ci la atentia noastra fata de detalii. Este demonstrat stiintific ca suntem atrasi de persoane a caror imagine ne confera ideea de sanatate: par si unghii ingrijite, maini curate, obraji roz. Domeniul medical nu face exceptie de la aceasta regula, iar pentru pacienti este foarte importanta prima impresie. Spitalul este printre primele locuri care ar trebui sa inspire curatenie si sa aiba o igiena corespunzatoare, iar personalul trebuie sa se potriveasca in acest cadru.

 

Inainte de a ajunge sa lucrati intr-un spital/clinica privata o sa aveti si o proba interviu. Este important sa stiti urmatoarele aspecte:

  • tinuta pentru domni ar trebui sa fie formata din: camasa cu guler, pantaloni inchisi la culoare (nu blugi) si daca doriti sacou, iar ca incaltaminte, recomandat este sa purtati pantofi. Adidasii nu au ce cauta la interviu. Aveti grija ca hainele sa fie apretate/calcate, sa nu para ca ati dormit in ele.  

  • doamnele sau domnisoarele ar putea opta pentru costum sau fusta (lungime medie) si camasa, incaltaminte comod, dar nu sport. Machiajul nu este cel care trebuie sa capteze toata atentia, ci comportamentul dumneavoastra, asadar nu exagerati. Ceva discret si placut sigur o sa lase o impresie buna. De preferat o coafura cat mai simpla, casual.

Un alt aspect important, dupa cum am spus si in prima parte, este grija fata de detalii:

  • mainile sunt cele care atrag atentia cel mai mult, iar acestea trebuie sa fie cat mai ingrijite (pentru doamne: manichiura nu trebuie sa fie extravaganta, puteti opta tot pentru ceva discret)

  • pentru barbati este recomandat sa se prezinte barbieriti

  • pentru ambele categorii este valabil ca piercing-urile si tatuajele sa nu fie la vedere, iar parul sa fie cat mai ingrijit

Angajatorii cu experienta tin cont de aceste aspecte si coreleaza grija fata de detalii cu atentia si implicarea pe care o aveti la job.

 

Lasand la o parte aspectul o alta nota importanta ii revine limbajului verbal. La interviu trebuie sa demonstrati cunostintele dobandite de-a lungul timpului si experienta profesionala. Limbajul medical are un vocabular vast, iar stapanirea lui denota siguranta.

 

Atunci cand alegeti sa lucrati intr-un astfel de domeniu trebuie sa va asumati si o imagine care sa reprezinte profesionalismul. Este important ca lumea din exterior sa priveasca membrii unei astfel de “comunitati” ca persoane ce emana incredere si siguranta. Este un domeniu care va pune zi de zi in fata cu diferite tipuri de personalitati. De multe ori se va intampla sa fiti etichetati de societate dupa prima impresie, care poate ramane si ultima. Profesionalismul este perceput din exterior ca fiind format atat din calitatile intelectuale si deciziile adaptate situatiilor, cat si din imagine.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment