Chirurgul oncolog diagnosticat cu cancer mamar: „Știam cum e să-i spui cuiva că are cancer. Nu știam cum e să îți înghiți lacrimile și să ieși din clinică, apoi să începi să plângi”

Chirurgul oncolog diagnosticat cu cancer mamar: „Știam cum e să-i spui cuiva că are cancer. Nu știam cum e să îți înghiți lacrimile și să ieși din clinică, apoi să începi să plângi”

„La fel ca multe alte femei, nu îmi verificam sânii. Mă gândeam: n-o să mi se întâmple mie, sunt chirurg oncolog”, își începe povestea Liz O`Riordan.

Liz O`Riordan, din Suffolk (Marea Britanie) a fost nevoită să renunțe la profesia de chirurg oncolog, pentru care s-a pregătit 20 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer mamar.

În 2015, după vârsta de 40 de ani, ea a suferit o mastectomie și în luna mai anul trecut, boala a recidivat, scrie BBC.

Doctor O`Riordan a crezut că va practica meseria de chirurg oncolog (specializat în chirurgie mamară) pentru 20 de ani, însă a ajuns să se oprească după doar doi ani.

Înainte de a fi diagnosticată, Liz O`Riordan a identificat câțiva noduli care s-au dovedit a fi chisturi inofensive. Însă un alt nodul s-a dezvoltat, iar mama ei a sfătuit-o să afle mai multe pentru a elimina orice suspiciune.

Când am văzut ecografia și știam că voi avea nevoie de o mastectomie, mă gândeam că, probabil, voi avea nevoie de chimioterapie pentru că sunt tânără și încercam să ghicesc care ar fi șansele mele să fiu în viață și în următorii 10 ani  – gândeam totul în fracțiuni de secundă”, măturisește doctorul.

Liz O`Riordan spune că nu mulți medici sunt diagnosticați cu bolile în care sunt specializați – nimeni din departamentul din spitalul unde ea lucra nu s-a aflat într-o astfel de situație.

Întrebările care îi treceau prin minte: „Cât timp mi-a mai ramas sa petrec cu părinții și soțul meu”? „Când trebuie să mă opresc din a fi chirurg oncolog și să încep să mă comport ca un pacient”?

Chiar dacă medicul știa ce presupune întreaga situație, O`Riordan nu cunoștea și care este, de fapt, experiența prin care trece cu adevărat un pacient.

„Știu cum este să îi spui cuiva că are cancer mamar. Nu știam, însă, cum este să te ții tare, să îți înghiți lacrimile, să ieși din clinică prin camera de așteptare, să treci prin coridor ca apoi să ajungi în parcare și să începi să plângi”, mai mărturisește ea.

După o discuție cu soțul ei, Liz a decis să își facă public diagnosticul pe social media, mai ales pentru că mulți dintre internauții cu care ea intra în contact știau despre pasiunile ei (gătitul, maratoanele) și despre profesie.

Mesajele pe care le-a primit după anunț au ajutat-o și i-au oferit încredere.

„Chiar pacienții m-au sfătuit cum să fac față”.

După tratament, (în cazul primului diagnostic de cancer), medicul s-a întors în spital, gândindu-se că va putea ajuta pacienții cu adevărat.

„Dar a fost unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am făcut. Când anunți veștile proaste și îi spui unei femei că are cancer este un moment dificil, însă eu le retrăiam pe ale mele. Mă vedeam pe mine și pe soțul meu și cum primeam veștile. Ești disperat să creezi o conexiune cu cineva care a trecut prin aceeași experiență, însă eu nu am putut – îmi erau pacienți. De asemenea, încă aveam dureri în urma mastectomiei când am reînceput să operez. Eram conștientă că voi da pacienților durerea pe care o am și eu, de aceea a fost foarte greu”.

În 2018, boala a recidivat în aceeași zonă, iar în acel moment, după ce și-a refăcut „planul de bătaie”, și-a dat seama că poate să-și trăiască viața în mod normal, însă nu se poate întoarce la profesia de medic, chiar dacă a muncit 20 de ani, a parcurs studiile necesare, doctoratele, examenele și cursurile pentru a deveni expert.

Astfel, ea este acum voluntar și ambasador pentru o fundație dedicată pacienților diagnosticați cu cancer și, de asemenea, a scris o carte.

Acest lucru a ajutat-o, spune Liz O`Riordan, să își regăsească drumul.

”Am ajutat 70, poate 100 de femei cu cancer mamar. Dar prin cartea mea, prin blog pot ajuta sute, poate chiar mii”, conchide Liz O`Riordan.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment