Povestea Reginei Elisabeta si a tinerei ce aspira sa ajunga doctor

Povestea Reginei Elisabeta si a tinerei ce aspira sa ajunga doctor

Putini cunosc actiunile multiple ale Reginei Elisabeta in promovarea medicinei romanesti si avansul acestei stiinte in tara si peste hotare. Regina Elisabeta care a povestit lumii despre frumusetea Romaniei, cu relieful ei bland si primitor, despre oamenii ei simpli deveniti, prin condeiul literar al sau, eroi de poveste care dainuie si astazi.

Regina Elisabeta s-a impus cu staruinta si fermitate intr-un climat stiintific si cultural dificil, reusind sa aduca o plus valoare notabila in varii domenii, de la medicina la literatura, inclusiv domenii tehnice.

Mostenirea Reginei este apreciata in domeniul medicinei

Regina Elisabeta si-a asumat rolul istoric sau maret, de cinste in spiritul atributiunilor ce decurgeau din pozitia sa de suverana si a facut tot ceea ce i-a stat in putinta in acest sens, implicandu-se in activitatea culturala a tarii. In domeniul literaturii s-a dovedit un condei valoros din postura de poeta, scriitoare, sprijininind, prin diverse cai (prin sprijin material, simbolic prin sprijin moral acordat artistilor, scriitorilor, muzicienilor romani, prin organizarea intalnirilor literare la Palatul Peles din Sinaia, prin sprijinirea activitatilor fundatiilor si societatilor culturale si nu in ultimul rand prin infiintatrea unor fundatii regale) inflorirea culturii in Romania.

Regina a incurajat fara menajamente artistii populari, consacrati sau in ascensiune pe scara valorilor si s-a gandit sa sprijine efetiv si diferitele actiuni culturale venite din partea unor societati sau fundatii culturale care nu erau putine la numar la sfarsitul secolului al XIX-lea. Prin umare, in anul 1915, Regina a acordat o subventie de 100 de mii lei Fundatiei Universitare Carol I, suma a fost convertita  in renta de 5% in anul 1916, cu o valoare nominala de 119 mii lei, din venitul careia a dorit sa se acorde o bursa din doi in doi ani unei absolvente a Facultatii de Medicina din Bucuresti, cu titlu de doctor.

Donatia reginei a lasat urme in viitorul medicinei din Romania

Donatia Reginei a contribuit decisiv la sporirea veniturilor Fundatiei. Directorul acestei institutii, Alexandru Tzigara Samurcas a inscris-o pe lista donatorilor si a inclus-o in cartea sa despre istoricul si evolutia institutiei regale. Alaturi de rege, Regina Elisabeta a urmarit cu mare interes evolutia Fundatiei Universitare Carol I, incurajand studentii la medicina in activitatea lor stiintifica, indemnandu-i in acelasi timp sa se situeze pe linia cerintelor si eforturilor conducerii acestei institutii.

In domeniul cultural activitatea reginei a fost intensa, fiind si initiatoarea unor diverse actiuni culturale. Credinta ei era, ca de altfel si a sotului sau Regele Carol I, ca intreg poporul roman are un fond cultural impresionant care are nevoie de cultura, cat mai multa cultura integrata intr-un proces de continuitate si vointa creatoare.

 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment