PFA 2018: ce trebuie sa stie specialistii medicali care incaseaza venituri pe PFA

PFA 2018: ce trebuie sa stie specialistii medicali care incaseaza venituri pe PFA

Persoanele fizice autorizate (PFA) si ceilalti contribuabili ce realizeaza venituri din activitati independente vor plati, din 2018, contributii diferite la pensii (CAS) si sanatate (CASS), potrivit unui act normativ care a modificat recent Codul fiscal. Totusi, cele doua contributii vor fi datorate chiar daca persoanele fizice obtin si venituri din salarii. Cat despre cotele de contributie, acestea vor fi, de la anul, de 25% in cazul CAS, respectiv 10% pentru CASS.

Conform legislatiei in vigoare, PFA si ceilalti contribuabili care realizeaza venituri din activitati independente si profesii libere datoreaza impozit pe venit, in cota de 16%, dar si CAS si CASS.

De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017, in vigoare din 10 noiembrie 2017.

In ceea ce priveste contributiile, acestea vor fi stabilite astfel:

– CAS de 25%, raportata la un venit ales de contribuabil, care sa fie cel putin egal cu valoarea salariului minim (1.900 de lei, potrivit Guvernului). In prezent, o PFA poate alege pentru CAS de 10,5% sau 26,3%, conform optiunii, cu mentiunea ca prima dintre cote nu asigura un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta.

– CASS de 10%, raportata la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza, spre deosebire de 5.5% cat este in prezent. De altfel, incepand cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie este preconizat sa creasca de la 1450 de lei la 1900 de lei, conform unui alt proiect de act normativ lansat de Ministerul Muncii.

Desi Guvernul anuntase initial ca persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente vor fi scutite de la plata contributiilor in cazul in care sunt salariate, acest lucru a fost modificat in momentul publicarii ordonantei de urgenta privind noul Cod fiscal.

Detaliile au fost preluate dintr-un articol de pe avocat.net, acesta poate fi citit integral aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment