Perioada de proba ca asistent medical – ce trebuie sa stii

Perioada de proba ca asistent medical – ce trebuie sa stii

O problema destul de frecventa pe care o intalneste fiecare asistent medical este perioada de finalizare a studiilor si inceperea cautarii unui job. Fie ca opteaza sa lucreze in mediul privat sau la stat, ambulatoriu sau sectie, este necesara o perioada de proba ca asistent medical. De cele mai multe ori, se cere asta si cred ca este un lucru bun, deoarece iti permite intai sa te familiarizezi cu mediul, cu colegii, dar si pentru angajator, sa te cunoasca si isi dea seama daca esti omul potrivit pentru postul disponibil.

Durata perioadei de proba difera in functie de angajator, iar aceasta poate tine de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Si eu, ca asistent medical, am trecut prin proba si recunosc ca aveam foarte multe intrebari, nestiind in ce consta – mai exact, ce faci in perioada de proba ca asistent medical? In majoritatea cazurilor, asistentii care trec printr-o perioada de proba primesc sarcini precum: administrarea tratamentelor, recoltari, montarea perfuziilor, injectii, pansarea ranilor si alte sarcini specifice anumitor sectii pe care alegeti sa profesati (ex. recoltari ginecologice). Un lucru important de mentionat: perioada de proba nu este, de obicei, platita.

Personal, intotdeauna am considerat perioada de proba mai mult o perioada de invatare, caci mi-am dat seama ca oricata experienta ai avea, in momentul in care iti schimbi job-ul, lucrurile sunt putin diferite si fiecare loc e aparte.

Pentru ca ar trebui sa ne pregatim putin inaintea perioadei de proba ca asistent medical, as puncta cateva lucruri esentiale pe care am observat ca se pune accent in mod deosebit:

Atitudinea

Aceasta are un rol primordial si este o caracteristica importanta, de care se tine cont. Sunt de parere ca atitudinea unui asistent medical trebuie sa fie receptiva si prompta. Aceasta perioada poate fi putin incomoda la inceput, fiind sub observatie continua, insa e de retinut ca a fi natural si deschis este tot ceea ce conteaza. Arata ca iti doresti sa te implici, sa te dezvolti si esti dispus sa accepti orice sfat.

Organizarea

De asemenea, capacitatea de organizare este o alta calitate care va fi testata. Chiar daca esti in perioada de proba ca asistent medical, incearca sa iti organizezi spatiul de munca, in asa fel incat sa iti fie cat mai usor. Vei fi pus sa faci aceleasi lucruri ca celelalte asistente, si chiar daca volumul de munca poate parea mai mare la inceput, incearca sa fii cat mai relaxat, sa nu te agiti si sa faci totul cat mai corect.

Atentia la detalii

Avand in vedere faptul ca vei realiza si tu manevre diverse, trebuie sa fii cat mai serios si sa acorzi importanta tuturor sfaturilor. Accepta opinii diferite, invata de la cei mai buni, „fura meserie” si da-ti silinta cat mai mult. Perioada de proba este un proces care poate fi de scurta durata sau se poate prelungi, in functie de tine, de cat de repede inveti si te descurci.

Adaptabilitatea

In perioada de proba ca asistent medical, familiarizarea cu mediul si cu colegii este indispensabila. A te adapta cat mai repede iti faciliteaza lucrurile si te ajuta sa te integrezi. Implica-te in activitati, interactioneaza cat mai mult cu colectivul, vezi unde sunt materialele, care este protocolul sectiei respective si incearca sa identifici care ar fi asteptarile.

Aspectul

Pentru un asistent medical, si aspectul fizic este integrat in procesul de angajare. O infatisare placuta, ingrijita, simpla, dupa cum este bine mentionat in codul de etica, reprezinta un avantaj. Un zambet natural, o postura dreapta a corpului si o atitudine increzatoare iti vor fi de mare folos in perioada de proba.

Daca o sa tii cont de cele mentionate mai sus, cu siguranta, vei trece cu brio de perioada de proba ca asistent medical. Nu uita ca aceasta perioada iti va oferi beneficii importante in dezvoltarea ta profesionala – pe cateva ti le-am prezentat chiar intr-un articol anterior de-al noastru. Asa ca profita, fii degajat, comunica si evolueaza!

Esti asistent medical si iti doresti o schimbare? Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri, fa-ti un cont Gratuit in doar 2 minute aici.

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment