Pentru medici varsta poate fi mai mult decat un numar

Pentru medici varsta poate fi mai mult decat un numar

In multe domenii se pune accent pe experienta care este direct proportionala cu varsta. In medicina acest lucru este si mai evident. Experienta medicala se dobandeste in timp, prin multe ore petrecute in spital sau acasa, invatand. De aici si conceptul ca un medic devine mai bun odata cu inaintarea in varsta. Pacientii de obicei sunt mai linistiti atunci cand langa patul lor se afiseaza un medic cu parul grizonat care le pune diagnosticul si le prezinta schema de tratament.

Dar in zilele noastre, avand in vedere evolutia tehnologiei si accesul nelimitat la internet, mai este valabila aceasta ideologie?

Un studiu publicat in British Medical Journal care a analizat relatia dintre varsta medicilor si rata mortalitatii pacientilor a aratat ca:

  • medicii sub 40 de ani au avut o rata a mortalitatii pacientilor de 10,8%
  • medicii intre 40 si 49 de ani au avut o rata a mortalitatii pacientilor de 11,1%
  • medicii intre 50 si 59 de ani au avut o rata a mortalitatii pacientilor de  11,3%
  • medicii peste 60 de ani au avut o rata a mortalitatii pacientilor de 12,1%

Pentru mai multe detalii despre acest studiu click aici .

Medicii mai tineri sunt mai deschisi la noile tehnici aparute sau sa prescrie noi medicamente intrate in piata, care expun pacientul la mai putine efecte adverse. Conform studiului prezentat anterior, tinerii medici acorda mai mult timp pacientului in ceea ce priveste discutia despre prognostic, spitalizare, preferinte pentrul tipurile de tratamente sau chiar locul in care acestia ar alege sa moara.

Sa ne amintim ierarhia medicala: mentorul sau indrumatorul este de obicei reprezentat de un medic specialist sau primar caruia i se atribuie un numar variabil de rezidenti, din diferiti ani. La randul lui, medicul specialist se poate sfatui cu alti colegi de specialitate mai mari/experimentati. Insa acest proces nu trebuie parcurs intr-un singur sens. Idei pot veni de la oricare dintre acestia.  De exemplu si un rezident poate avea sugestii sau poate veni cu noi propuneri catre medicul specialist, care filtreaza aceste informatii si ia o decizie bazata pe argumente certificate. Un medic specialist debutant poate oferi un tratament diferit, nou aparut pe piata si cu care este de acord fata de un alt medic specialist, mai in varsta, care a fost obisnuit cu un alt tip de tratament. Asta nu inseamna ca medicii mai in varsta nu sunt la curent cu ultimile noutati medicale, exista foarte multi dintre acestia care sunt deschisi noilor tehnici si doresc sa puna in practica ultimele inovatii prezentate la congrese, conferinte, workshop-uri.

Lipsa experientei poate fi si un avantaj. Medicii tineri au mai multa energie si “absorb” informatii atat de la medici specialisti mai experimentati cat si de la medici rezidenti sau chiar studenti.  Medicina inseamna evolutie, iar ideile inovatoare pot veni de la oricare dintre acestia.

 

Daca ti-a placut acest articol te invit sa-ti creezi un cont gratuit aici pentru a putea fi la curent cu noutatile medicale.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment