Care sunt cele patru probleme din sistemul de sănătate din România

Care sunt cele patru probleme din sistemul de sănătate din România

Diminuarea veniturilor angajaților din sistemul sanitar este una dintre problemele ce necesită analiză și rezolvare, consideră membrii Federației Solidaritatea Sanitară din România. 

Aceștia au realizat un document în care își prezintă poziția cu privire la patru probleme importante pentru sănătate. 

Citește și 2021, Anul Lucrătorilor din Sănătate: cum va arăta lumea medicală?

Potrivit documentului, subiectele ce necesită soluții sunt următoarele: 

1. Reducerea veniturilor angajaților, efect al noii legi a salarizării.

Modificarea legii a adus limitarea sporurilor cu 20% pentru fiecare salariat. Federația subliniază că măsura corectă este acordarea drepturilor salariale legale pentru toți angajații din sistem.

Memorandumul pentru adoptarea unei legi noi a salarizării este un act de sabotaj la adresa moralului lucrătorilor din sănătate aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei Covid19”, punctează sursa citată.

Cu privire la acest memorandum, Federația s-a mai exprimat și în social media, unde a precizat că „pierderile salariale ale medicilor vor fi semnificative, în funcție de specialitate, respectiv de locul de muncă”.

Citește și Principalele provocări ale sistemului de sănătate global în noul deceniu

2. Organizarea concursurilor pentru posturile de manager în spitalele de stat și pentru posturile de președinți ai caselor județene de sănătate reprezintă o măsură necesară pentru Sănătate. Aceasta ar constitui o verigă importantă în procesul de depolitizare a sistemului public, consideră Solidaritatea Sanitară. 

3. Ordinul care stabilește clar criteriile pentru instituirea carantinei – acesta este, din nou, văzut drept o măsură obiectivă, importantă pentru normele de sănătate publică.

Sistemul public de sănătate are nevoie de sprijinul întregii societății pentru a putea face față situației, reducerea ratei infectării prin măsuri adecvate din punct de vedere epidemiologic fiind una dintre măsurile necesare”, se arată mai arată în documentul de poziție. 

4. Faptul că sunt separate de atribuțiile Ministerului Sănătății măsurile specifice pandemiei este, iarăși, o problemă ce necesită analiză. Federația Solidaritatea Sanitară consideră că separarea deciziilor privind limitarea răspândirii virusului, privind vaccinarea și comunicarea generează „evidente disfuncționalități”.

Informațiile publice eronate privind numărul lucrătorilor din sănătate infectați respectiv vaccinați constituie doar unul dintre exemplele modului în care aceste probleme afectează activitatea profesioniștilor din sănătate”, punctează aceștia. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment