Colegiul Medicilor din România înființează Comisia Medicilor Rezidenți

Colegiul Medicilor din România înființează Comisia Medicilor Rezidenți

Tinerii medici vor avea o instituție creată special pentru ei, cu care să comunice și care să îi sprijine în activitate. Asta anunță Colegiul Medicilor din România, prin înființarea Comisiei Medicilor Rezidenți. 

Această Comisie, care are rol consultativ, va discuta cu rezidenții despre drepturile lor, greutățile întâmpinate și soluții identificate. 

Ulterior, propunerile sunt transmise către Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România (CMR) pentru a fi discutate.

Citește și Ministerul Sănătății a aprobat noile tematici și bibliografii pentru concursul de intrare în Rezidențiat

Cine face parte din Comisia Medicilor Rezidenți

În prezent, această Comisie are nouă medici rezidenți din centre, ani de studiu și specialități diferite. Coordonatorul este un medic rezident din București, Teodor Cristian Blidaru (an I – Radiologie și imagistică medicală).

În cadrul Comisiei au fost cooptați și rezidenți din Galați, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Craiova, Iași și Timișoara. Aceștia sunt:

–  Teodor Cristian Blidaru, Bucureşti (Radiologie și Imagistică Medicală, An I) – Coordonator

– Iuliu Gabriel Cocuz, Târgu-Mureş (Anatomie Patologică, An II)

– Loredana Mariana Curecheriu, Iaşi (Neurochirurgie, An III)

– Claudiu Ionele, Craiova (Gastroenterologie, An III)

– Ruxandra Maria Irimia, Bucureşti (Hematologie, An V)

– Ioan Alexandru Mirea, Bucureşti (Psihiatrie, An II)

– Alexandru Constantin Sîrbu, Cluj-Napoca (Boli Infecțioase, An I)

– Anastasia Abaitancei, Galați (Dermatovenerologie, An I)

– Cosmin Filip, Timişoara (Anestezie şi Terapie Intensivă, An II)

Comisia se întâlnește periodic pentru a emite răspunsuri pentru mesajele primite din partea medicilor rezidenți și pentru a emite propuneri pentru Consiliul Național al CMR, la care un membru al comisiei participă lunar cu rol consultativ”, anunță Colegiul Medicilor din România pe pagina de Facebook. Detalii pot fi obținute la [email protected].

Citește și Ce este certificatul medical tip A5?

Rezidenții trebuie să se înscrie în Colegiul Medicilor din România?

Aceeași sursă precizează că toți medicii, inclusiv rezidenții, trebuie să fie înscriși în CMR.

Acest lucru este obligatoriu pentru toți rezidenții încă din momentul în care încep activitatea medicală sub supraveghere în cadrul unui spital (anul I de pregătire).

Potrivit legislației în vigoare, înscrierea este obligatorie. Legea privind reforma în domeniul sănătății prevede mai multe articole care întărește acest lucru. 

Legea 95/2006 – Art. 390, alineat (1): „Medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 exercită profesia pe baza certificatului de membru al CMR, avizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv.

Art. 416, alineat (1): „În vederea exercitării profesiei de medic, medicii cetăţeni români şi medicii cetăţeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparţinând SEE sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, precum şi medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) lit. c) şi e) au obligaţia să se înscrie în CMR”.

Citește și Cum obții certificatul de membru al Colegiului Medicilor: acte necesare

Cum se pot înscrie rezidenții în CMR?

Tinerii medici pot să devină membri în Colegiu prin înscrierea în județul de domiciliu sau în cel în care își desfășoară pregătirea în rezidențiat. 

Pentru a primi certificatul de membru CMR, rezidentul trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele documente:

  • formular de înscriere
  • Copie a documentului de identitate
  • Copie legalizată a diplomei de absolvire a facultății (sau adeverința, în cazul celor din anul I)
  • Carnetul de medic rezident completat și ștampilat anual (rezidenții din anul I pot depune ordinul de intrare în rezidențiat)
  • Cazierul judiciar
  • Certificat de sănătate tip A5 (cu viza unui medic psihiatru)
  • Declarație pe proprie răspunde care arată că nu există o situație de incompatibilitate
  • Copia certificatului de căsătorie (acolo unde este cazul)
  • Chitanța care atesta achitarea taxei de înscriere

Rezidenții vor plăti o cotizație de 50 lei pe lună. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment