Pacienții cu cancer sunt mult mai puțin protejați împotriva COVID-19 decât alte persoane cu prima doză de vaccin Pfizer

Pacienții cu cancer sunt mult mai puțin protejați împotriva COVID-19 decât alte persoane cu prima doză de vaccin Pfizer

Studiile arată că perioada de 12 săptămâni pentru a primi a doua doză i-ar putea face vulnerabili pe pacienții care suferă de cancer.

În acest caz, organizațiile caritabile pentru cancer solicită revizuirea strategiei de vaccinare, însă Cancer Research UK a declarat că micul studiu nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință, iar persoanele supuse tratamentului împotriva cancerului ar trebui să urmeze în continuare sfatul medicilor lor.

Guvernul a declarat că s-a concentrat pe „salvarea de vieți” și răspunsul anticorpilor „a fost doar o parte a protecției oferite de vaccin”.

Citește și Cercetătorii au descoperit că vaccinul Pfizer își poate diminua eficiența în cazul persoanelor cu obezitate

Rezultatele studiului

Aproximativ 1,2 milioane de persoane cu risc foarte mare de a fi grav bolnave de COVID-19 au primit prioritate la prima doză de vaccin, în Marea Britanie, care include persoanele cu tipuri de cancer specifice.

Dr. Sheeba Irshad, oncolog și autor principal al studiului de la King’s College din Londra, a declarat că rezultatele studiului sunt „cu adevărat îngrijorătoare” și a recomandat o revizuire urgentă a perioadei de administrare a dozelor pentru persoanele din grupurile extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic.

Până atunci, este important ca pacienții cu cancer să continue să respecte toate măsurile de sănătate publică în vigoare, cum ar fi distanțarea socială și protecția atunci când frecventează spitale, chiar și după vaccinare”, a spus ea.

Studiul, care a recrutat 205 de persoane, dintre care 151 cu tipuri de cancer solide, cum ar fi plămânul, sânul și intestinul sau cancerul de sânge.

La trei săptămâni după o doză, cercetătorii au constatat că:
  • 39% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
  • 13% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
  • 97% dintre persoanele fără cancer au fost protejate

După o a doua doză administrată la trei săptămâni după prima, pe care unii pacienți cu cancer au primit-o, a existat o creștere bruscă a răspunsului lor imunitar împotriva coronavirusului, până la 95%.

Dar printre cei care au trebuit să aștepte mai mult pentru a doua doză, nu a existat o îmbunătățire reală a protecției.

Citește și S-a renunțat la restricțiile impuse de limita de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca

La cinci săptămâni după prima doză, cercetătorii au văzut că:
  • 43% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
  • 8% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
  • 100% dintre persoanele fără cancer au fost protejate

Cercetătorii au testat voluntarii pentru anticorpi și celule T din sângele lor, ceea ce semnalează că sistemul imunitar se poate apăra împotriva bolilor în viitor.

În studiile cu vaccinul Pfizer, două doze au fost administrate la trei săptămâni distanță și, deși un decalaj mai mare între doze funcționează pentru persoanele sănătoase, cercetătorii spun că pacienții cu cancer nu răspund în același mod.

Tratamentele împotriva cancerului au efecte profunde asupra sistemului imunitar, iar mecanismele imune ale pacienților cu cancer sunt inferioare. Trebuie să fim îngrijorați și de alte vaccinuri pentru această populație, au nevoie de o a doua doză rapid”, a spus Dr. Sheeba Irshad

Citește și Vaccinul COVID-19 – vehicul pentru viitoarele tratamente

Vaccinurile vor funcționa împotriva noilor variante?

Dr. Irshad a mai spus că lăsarea persoanelor neprotejate timp de mai multe săptămâni ar putea oferi noilor variante spațiul pentru a apărea și permite virusului să se răspândească printre membrii familiei care îngrijesc pacienții.

Persoanele cu sistem imunitar compromis nu au fost incluse în studiile clinice ale vaccinului, care au constatat că este 95% eficient la persoanele sănătoase, deși studiile anterioare au sugerat că este posibil să nu funcționeze la fel de bine în acest grup.

Cancer Research UK a declarat că micul studiu a fost „interesant”, dar rezultatele ar putea fi încă limitate.

Martin Ledwick, asistentul principal de informații al organizației de caritate, a declarat: „Știm că aceste informații ar putea fi îngrijorătoare, dar oricine urmează un tratament pentru cancer ar trebui să urmeze în continuare sfatul medicilor lor și îi încurajăm pe toți cei care pot face vaccinul, să se grăbească”.

Breast Cancer Now a solicitat comitetului pentru vaccin din Marea Britanie, JCVI, să „revizuiască urgent dovezile prezentate în acest studiu și să ia în considerare adaptarea strategiei sale” pentru a oferi persoanelor cu cancer ambele doze în termen de trei săptămâni.

Citește și Sute de studii clinice, privind tratamentul și vaccinul anti-COVID-19, au fost realizate la nivel global

Blood Cancer UK a făcut ecou la acest apel, spunând că sunt necesare mai multe cercetări de urgență, astfel încât oamenii să nu „se confrunte cu probleme de protecție la nesfârșit, neștiind dacă sunt protejați”. Ei au adăugat că pacienții cu cancer de sânge ar trebui să primească în continuare vaccinul.

Prof. Adrian Hayday, autor al studiului de la King’s College din Londra și de la Institutul Francis Crick, a declarat: „Vaccinul este foarte impresionant în ceea ce privește impactul asupra persoanelor sănătoase, iar studiul nostru arată că poate aduce în mod clar beneficii imense și pacienților cu cancer, dar, în majoritatea cazurilor”.

Studiul va continua să urmărească pacienții cu cancer după vaccinarea lor timp de până la șase luni.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment