Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra bacteriilor rezistente la antibiotice

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra bacteriilor rezistente la antibiotice

Zeci de mii de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, iar cele 43 de medicamente existente nu sunt eficiente în cazul a 13 bacterii cunoscute, care pot reprezenta un pericol pentru populație.

În cazul în care nu se iau măsuri, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că până în 2050, bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide milioane de oameni.

Citește și Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): „Este nevoie de inca 6 milioane de asistenti medicali la nivel global”

Bacteriile rezistente la antibiotic, un pericol pentru oameni

Potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, niciunul dintre antibioticele dezvoltate până în prezent nu este suficient de puternic pentru a combate bacteriile rezistente la medicamente.

În plus, raportul OMS arată că producţia de antibiotice este aproape statică, iar acest lucru poate afecta pe viitor. Doar câteva medicamente noi sunt aprobate de autorităţile de reglementare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea oferă puţine beneficii sau sunt variaţii ale claselor de medicamente antibiotice descoperite în anii 1980.

Din cauza faptului că este o industrie săracă, multe companii farmaceutice au renunţat cu totul la dezvoltarea antibioticelor.

Experţii în sănătate vorbesc în special despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni şi animale.

Potrivit studiilor, aproximativ 30% dintre nou-născuţii cu sepsis mor, deoarece infecţiile lor pot rezista la mai multe antibiotice.

Experţii Organizației Mondiale a Sănătății sunt îngrijoraţi din cauza acestor bacterii şi spun că din cauza rezistenţei lor la medicamente se aşteaptă ca acestea să distrugă milioane de oameni până în 2050, dacă nu se vor lua măsuri la timp.

Citește și Oficial al OMS: Al doilea an al pandemiei poate fi și mai dur

Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene a venit cu soluția de a se înfiinţa un mecanism mondial pentru combaterea acestei probleme, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment