Cercetătorii au descoperit că vaccinul Pfizer își poate diminua eficiența în cazul persoanelor cu obezitate

Cercetătorii au descoperit că vaccinul Pfizer își poate diminua eficiența în cazul persoanelor cu obezitate

Pornind de la cercetările anterioare care au sugerat că obezitatea creşte riscul de deces cauzat de COVID-19 cu aproape 50% și riscul de a ajunge la spital cu 113%, studiile recente au confirmat că obezitatea poate diminua efectul vaccinului Pfizer cu până la 50%.

Cercetări anterioare au arătat că vaccinul antigripal este pe jumătate eficient la persoanele cu obezitate în comparaţie cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu al cercetătorilor din Italia oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea în cazul vaccinurilor anti-COVID-19.

Citește și: Cercetătorii au constatat că varianta de coronavirus din Brazilia ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja COVID-19

Desfășurarea studiului

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, şi colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer/BioNTech la 248 de cadre medicale. La şapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceştia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care şi-au revenit după COVID-19. Cu toate acestea, răspunsul a fost diminuat la persoanele care erau supraponderale şi obeze.

„Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru pacienţii cu COVID-19, este obligatoriu să planificaţi un program eficient de vaccinare în acest subgrup, au scris Aldo şi colegii săi. Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicaţii importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare împotriva COVID-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, oferirea persoanelor obeze a unei doze suplimentare de vaccin sau o doză mai mare ar putea fi opţiunea care să fie evaluată la această populaţie”.

Citește și: Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech poate fi ținut și la temperaturi mai ridicate

Studiul este relevant, întrucât persoanele cu obezitate au adesea alte afecţiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistenţa la insulină şi inflamaţia, care îngreunează lupta organismului împotriva infecţiilor.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment