Notiunea de cariera- trei elemente importante ce o definesc

Notiunea de cariera- trei elemente importante ce o definesc

In limbajul curent notiunea de cariera este larg raspandita, conceptul de cariera avand mai multe intelesuri. Pana in acest moment nu este o definitie oficiala, acceptata de toti, care sa intruneasca consensul specialistilor in domeniu.

In literatura de specialitate sunt cunoscute mai multe formulari si diferite opinii.

Intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit. Toate acestea, in ideea de a obtine mai multe beneficii financiare, mai multa responsabilitate sau dobandirea unui prestigiu mai mare.

Pentru definirea carierei trebuie sa luam in calcul urmatorii factori:
• contributia individului in dezvoltarea propriei cariere;
• contributia organizatiilor in care evolueaza individului;
• contextele pe care le intersecteaza;
• calitatea legislatiei si maniera in care aceasta se aplica.

Cariera individuala include atat viata profesionala si familiala cat si legaturile dintre ele.

Ca definitii ale carierei le enumeram si pe cele pe care le consideram mai importante:

  1. Cariera este o succesiune de activitati si pozitii profesionale pe care o persoana le atinge, ca si atitudinile, cunostintele si componentele asociate, care se dezvolta de-a lungul timpului;
  2. Cariera reprezinta o succesiune de functii, in ordinea crescatoare a prestigiului prin care trece un individ in mod ordonat, dupa o regula previzibila.

De fapt, cariera consta in succesiune de posturi dintr-o ierarhie, acea succesiune de experiente, separate, dar corelate intre ele prin care orice persoana trece de-a lungul vietii. Dezvoltarea carierei sau dezvoltarea profesionala este un proces mai complex decat pregatirea profesionala, care are drept obiectiv insusirea unor cunostinte utile, atat in raport cu pozitia actuala, cat si cu cea viitoare. O cariera poate fi scurta sau lunga, iar un individ poate avea mai multe cariere.

Cariera individuala include atat viata profesionala si familiala cat si legaturile dintre ele. In dorinta de a controla viata profesionala cat si pe cea familiala, orice persoana isi dezvolta un concept propriu prin care isi autoevalueaza calitatile si valorile. Acest proces este dinamic si are loc pe parcursul intregii vieti.

Sunt trei elemente importante pentru a intelege ideea de cariera

Cariera este un proces dinamic in timp, care are doua dimensiuni:
• Cariera externa – succesiunea obiectiva de pozitii pe care individul le parcurge in timp;
• Cariera interna – interpretarea pe care o da individul experientelor obiective prin prisma subiectivitatii sale.
• Cariera presupune interactiunea intre factorii organizationali si cei individuali. Perceptia postului ca si pozitia adoptata de catre individ, depind de compatibilitatea intre ceea ce concepe individul potrivit pentru sine (aptitudini, nevoi, preferinte), si ceea ce reprezinta postul de fapt (constrangeri, oportunitati, obligatii).
• Cariera ofera o identitate ocupationala; pozitia ocupata, profesia, organizatia in care lucreaza, fac parte din identitatea individului. Oamenii sunt diferiti dar, in acelasi timp, putem determina si multe lucruri pe care acestia le au in comun.

Cariera individuala se dezvolta prin interactiunea dintre aptitudinile existente, dorinta de realizare profesionala a individului si experienta in munca pe care o furnizeaza organizatia. Individul se va dezvolta si va fi multumit de cariera sa in masura in care organizatia va putea furniza cai pe care individul sa avanseze in diferite pozitii si niveluri, in care sa-si puna in valoare cunostintele si sa-si dezvolte aptitudinile.

Utilizand sisteme de clasificare se pot identifica asemanari si diferentieri in orientarea carierei. Orientarea carierei este deci, acel tipar relativ stabil al talentelor, valorilor, atitudinilor si activitatilor ocupationale.

Orientarea carierei a unui individ este importanta atunci cand o raportam la profesia pe care acesta o are. Din compatibilitatea celor doua rezulta consecinte importante pentru individ, pentru comportamentul si atitudinile sale la serviciu, cat si pentru starea sa de echilibru si satisfactie.

Este esential ca individul sa isi aleaga cu atentie profesia

Individul trebuie sa se gandeasca pe termen lung ce ar insemna mai concret, care sunt activitatile specifice, tipurile de organizatii, oportunitatile, posibilitatile de a-si valorifica potentialul natural; este posibil sa existe o diferenta intre perceptia despre ce inseamna profesia respectiva din afara, si ceea ce presupune de fapt.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment