Nou proiect de lege pentru fizioterapeuți: normele pentru desfășurarea activității și înființarea Colegiului Fizioterapeuților

Nou proiect de lege pentru fizioterapeuți: normele pentru desfășurarea activității și înființarea Colegiului Fizioterapeuților

Ministerul Sănătății supune dezbaterii o hotărâre de aplicare a legii care vizează profesia de fizioterapeut, precum și decizia prin care este înființat Colegiul Fizioterapeuților din România. 

Este vorba despre Legea numărul 229/2016, iar prin proiectul de hotărâre sunt enumerate normele metodologice pentru această profesie, ca o completare la actul normativ deja existent. 

Documentul supus dezbaterii arată că evidența fizioterapeuților este efectuată la nivel de colegiu teritorial, dar și la nivel național. 

Astfel, în cadrul Colegiului Fizioterapeuților din România (CFZRO) funcționează Registrul unic al fizioterapeuților, structură care se actualizează în permanență și este publicată pe site-ul oficial. Însă documentul menționează că toate informațiile publice se vor rezuma doar la numele, prenumele, numărul unic din registru și statusul fizioterapeutului, pentru a fi respectate prevederile legislative privind protecția datelor cu caracter personal. Atunci când un specialist se înscrie în Colegiul Fizioterapeuților, primește un număr unic generat din registru și se înscrie pe autorizația de liberă practică. 

„Fizioterapeutul își desfășoară activitatea sub principiul independenței profesionale, în colaborare cu medicul specialist, după caz în cadrul echipei multidisciplinare, respectând prescripția medicală, orice decizie fiind luată spre binele pacientului/beneficiarului.

Independența profesională a fizioterapeutului este garantată de exercitarea activităților specifice de fizioterapie potrivit competențelor profesionale dobândite, fără nicio ingerință în ceea ce privește aplicarea cunoștințelor sale profesionale și cu respectarea Codului deontologic al fizioterapeutului cu drept de liberă practică și a legilor în vigoare”, se precizează în proiectul de lege. 

În cazul în care un fizioterapeut lucrează într-o echipă multidisciplinară/interdisciplinară, acesta va răspunde numai pentru actele ce îi aparțin și este obligat să colaboreze cu membrii echipei medicale în limita competenței profesionale, fără a se opune deciziei medicale luate spre binele pacientului. 

Prescripția medicului specialist, indiferent de specialitatea medicală, în baza căreia fizioterapeutul exercită activitățile va cuprinde:

– diagnosticul clinic, însoțit de indicatorii morfo-funcționali ai afecțiunii, precum și bolile asociate, dacă este cazul;

– indicația pentru fizioterapie.

Când unui fizioterapeut i se suspendă dreptul de a profesa

Suspendarea dreptului de exercitare a profesiei poate interveni în următoarele condiții, mai arată sursa citată:

– în situația în care un fizioterapeut nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie;

– în situația suspendării calității de membru, la cererea titularului;

– în situația aplicării pedepsei interdicției de a exercita profesia de fizioterapeut, prin hotărâre judecătorească sau ca sancțiune disciplinară, pe o perioadă determinată;

–  în situația în care fizioterapeuții nu realizează, pe parcursul unui an, minimum 30 de credite de educație medicală continuă, li se suspendă dreptul de liberă practică până la realizarea numărului de credite necesar.

Tot în același registru, dreptul de exercitare a profesiei intervine în următoarele condiții:

– în situația încetării calității de membru, la cererea titularului;

– în situația aplicării pedepsei interdicției de a exercita profesia de fizioterapeut, prin hotărâre judecătorească sau ca sancțiune disciplinară.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au avut în vedere și educația continuă. La acest capitol este subliniat faptul că fizioterapeuții sunt obligați să efectueze cursuri și alte forme de educație medicală continuă, creditate de CFZRO.

Pe parcursul unui an, fizioterapeuții au obligația să realizeze minimum 30 de credite de educație medicală continuă, iar un credit de educație medicală continuă corespunde cu 1 oră de curs sau alte forme de educație medicală continuă efectuate.

Cum poate profesa un fizioterapeut:

– ca persoană fizică independentă;

– titular de cabinet individual de practică independentă;

– cabinete asociate de practică independentă, ca urmare a asocierii titularilor de cabinet individual.

În calitate de persoană fizică independentă, fizioterapeutul poate încheia contracte spitale sau clinici, cu furnizori de servicii de îngrijiri medicale, asistență socială, cu baze de tratament din sistemul balnear, precum și cu federații, cluburi, asociații sportive și unități de învățământ.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment