Noile cercetări arată că îți scurtezi viața, dacă lucrezi prea mult

Noile cercetări arată că îți scurtezi viața, dacă lucrezi prea mult

Conform celor mai noi cercetări, dacă lucrezi peste 48 de ore pe săptămână, îți scurtezi viața cu până la 9 ani, respectiv cu fiecare oră petrecută peste program renunți la 2.25 ani de viață.

Cercetările arată că țările care au o săptămână de lucru normală de 48 de ore și mai mult au o rată a mortalității mai mare, cu oameni care mor, în medie, mai devreme cu 2 ani decât cei din țările în care se lucrează 45 de ore și mai puțin pe săptămână. Conform datelor oferite de către Organizația Mondială de Sănătate, în țările cu o speranță de viață situată între 82.2 și 84.2 ani, angajații lucrează în jur de 40.7 ore pe săptămână, în comparație cu media de 42.6 ore în țările cu speranța de viața de doar 52.9, respectiv 59.8 ani. Aceste informații au ieșit la iveală în urma publicării unui articol de specialitate in revista online Antibodies.com.

Care este speranța de viață în lume

Deși durata maximă recomandată pentru săptămâna de lucru este de 48 ore, studiile arată că dacă lucrezi peste 40 de ore pe săptămână deja renunți la cel puțin doi ani de viață. Dacă toți angajații ar munci cel puțin câte 48 de ore pe săptămână, speranța de viață ar scădea astfel cu până la 10 ani pretudindeni. 

Printre țările cu cea mai mică durată de viață se numără Republica Central Africană, unde majoritatea oamenilor lucrează chiar și 52 de ore pe săptămână, adică deja 4 ore peste limita maximă recomandată, iar speranța de viață este de 53 ani, în comparație cu Franța, care are cea mai scurtă săptămână de lucru, cu doar 35 de ore pe săptămână și o speranță de viață de 82.9 ani.

Citește și Lucrezi mult peste program? Iata ce ar trebui sa stii despre orele suplimentare!

Alte țări prost situate în acest clasament sunt Guineea, cu o săptămână de lucru de 48 ore și speranță de viață 59.8 ani, Mali cu același număr de ore lucrate pe săptămână și speranță de viață 58 ani, Guinea-Bissau, unde se lucrează 45 ore pe săptămână, dar speranța de viață este de 59.8 și Lesotho unde media este de 45 ore lucrate într-o săptămână și oameni care ajung doar până la 52.9 ani. 

5 dintre cele 13 țări luate în calcul în studiul de față, respectiv 38% dintre cele care au o speranță de viață mică depășesc 45 de ore lucrate pe săptămână, în comparație cu Elveția, de exemplu, unde media de vârstă este de 82 ani. Dintre acestea, 4 ating sau depășesc 48 ore într-o săptămână de lucru, ceea ce rezultă într-o speranță de viață de 63.5 ani. 

Părerea specialiștilor

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, timpul mediu petrecut la locul de muncă la nivel global este de 33 ore pe săptămână, în timp ce speranța medie de viață globală ajunge până la 80.6 ani, iar țările cu cea mai mică speranță de viață depășesc, în general, cu 9 ore sau mai mult numărul maxim de ore recomandat a se lucra în fiecare săptămână. 

Citește și Burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale în domeniul medical. Cauze și cum poate fi tratat

În acest sens, Stewart Newlove, managerul companiei care a comandat studiul, a declarat: „Deși durata de viață în diverse țări este influențată de atât de mulți factori, această cercetare arată în mod clar că există o legătură între lucruri precum numărul de ore lucrate săptămânal, vaccinarea copiilor, accesul la servicii medicale și calitatea aerului. Astfel se pot observa anumite anomalii, cum ar fi în cazul Lesotho, care are una dintre cele mai mari rate de vaccinare a copiilor, respectiv 93%, dar cu toate acestea, cea mai mică speranță de viață din lume, din cauza prezenței în număr mare a cazurilor de SIDA și tuberculoză, dar și a numărului mare de ore lucrate. Pe de altă parte, Australia înregistrează cea mai mare rată a dependenților de droguri și medicamente, unul dintre cel mai mare consum de carne roșie din lume și se situează pe locul doi în clasamentul obezității, dar pe locul patru în clasamentul țărilor cu cea mai bună speranță de viață.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment