Ministerul Sănătății a impus noi măsuri pentru ONG-urile din domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului

Ministerul Sănătății a impus noi măsuri pentru ONG-urile din domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat un nou ordin prin care sunt modificate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ONG-urile care desfășoară activități în domeniul sanatatii mintale sau al protecției drepturilor omului.

Decizia a fost luată pentru a simplifica accesul acestora în unitățile de psihiatrie sau în centrele de recuperare și reabilitare.

Noile condiții pentru ONG-uri

Pentru obținerea autorizației de vizitare a unităților de psihiatrie sau centrelor de recuperare și reabilitare, ONG-ul trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • să aibă în statut printre obiective domeniul sănătății mintale sau al drepturilor omului, 
  • să dovedească faptul că a desfășurat activități în aceste domenii, 
  • pentru reprezentanții organizației este solicitată experiența în aceste domenii în locul vechimii ca angajat al organizației,
  • să facă dovada absolvirii unei instituții de învățământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, și domeniile socio-uman, pedagogie și psihopedagogie.

Citește și: Cum înveți să oferi primul ajutor în sănătate mintală și de ce ar trebui ca fiecare specialist medical să știe asta?

În aceeași ordine de idei, pentru a crea un cadru organizat, vizitele vor fi efectuate de cel mult cinci reprezentanți ai organizației neguvernamentale, iar autorizația se va emite nominal pentru reprezentanții fiecărei organizații și va permite acces liber în toate unitățile de psihiatrie și în centrele de recuperare și reabilitare timp de un an.

O altă condiție impusă, pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experiență în cadrul unităților de psihiatrie, este obligativitatea ca președintele sau directorul ONG-ului să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei și că vor manifesta o conduită profesională care respectă și promovează valorile și drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările.

Citește și: COVID-19: urmează o pandemie de probleme de sănătate mintală?

În ceea ce privește scopul vizitelor de monitorizare, acesta este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituțiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală și/sau cu dizabilități mintale și psihice, de a informa autoritățile responsabile asupra constatărilor efectuate și, după caz, de a oferi informare și sprijin personalului și pacienților în vederea apărării și promovării drepturilor omului.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment