Proiect: noi cerințe pentru numirea membrilor CA pentru spitalele publice

Proiect: noi cerințe pentru numirea membrilor CA pentru spitalele publice

Deputatul Cristian Seidler a depus un proiect de lege prin care propune ca numirea membrilor consiliilor de administraţie pentru spitalele publice din România să se realizeze pe baze meritocratice.

Proiectul modifică şi completează Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Noile cerințe pe care ar trebui să le îndeplinească membrii CA în spitalele publice

Proiectul prevede o serie de cerințe care trebuie îndeplinite concomitent de membrii consiliilor de administrație: 

  • să fie absolvenţi de studii superioare finalizate cu licenţă
  • să aibă la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă profesională şi/sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic sau economic;
  • să aibă la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă în reprezentarea pacienţilor în calitate de membru al structurii de conducere a unei asociaţii sau fundaţii de profil.

Citește și: Politicienii vor ca toate spitalele să fie administrate de Ministerul Sănătății

„A doua condiţie poate fi îndeplinită alternativ prin deţinerea unei experienţe de 5 ani de activitate în cadrul structurii de conducere a unei asociaţii sau fundaţii de reprezentare sau de apărare a drepturilor pacienţilor. Durata de minimum cinci ani este aproximativ echivalentă cu 10.000 de ore de muncă în domeniu, barem pe care literatura de specialitate în domeniul resurselor umane îl consideră necesar pe bază de experienţă, pentru a atinge nivelul de expert într-un domeniu profesional”, se menționează în expunerea de motive.

Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea fi membri CA în spitalele publice

De asemenea, proiectul depus la începutul lunii mai prevede că nu vor putea fi numiţi membri ai consiliului de administraţie pentru spitalele publice cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Citește și: Ministerul Sănătății recrutează medici din aproape 40 de specialități pentru un proiect european

„Am considerat necesară completarea legii cu Alin.15, care preia formularea iniţiativei legislative cetăţeneşti de modificare a Constituţiei României, cunoscută în spaţiul public sub formula «fără penali în funcţii publice>, la nivelul consiliilor de administraţie ale spitalelor publice”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment