Nivelurile de anticorpi plasmatici convalescenți și riscul de deces al coronavirusului

Nivelurile de anticorpi plasmatici convalescenți și riscul de deces al coronavirusului

Transferul pasiv de anticorpi a fost utilizat pentru tratarea infecțiilor sistemului respirator de mai bine de un secol. În timpul pandemiei de gripă din 1918, această abordare terapeutică a implicat utilizarea pe scară largă a plasmei cu ser convalescent.

Pandemia de coronavirus (Covid-19) a relansat interesul pentru utilizarea plasmei convalescente pentru tratamentul pacienților cu Covid-19. În ciuda acestui interes substanțial, semnalele de eficacitate sunt preliminare, iar rezultatele publicate ale studiilor de tratament-control au fost neconcludente.

Citește și Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): „Este nevoie de inca 6 milioane de asistenti medicali la nivel global”

Ca răspuns la pandemia Covid-19, Clinica Mayo, din Minnesota a inițiat Programul Covid-19 de plasmă cu acces extins. Obiectivele programului au fost de a oferi acces și de a evalua profilul plasmei convalescente la pacienții cu această boală efectuând analize exploratorii suplimentare. Într-un studiu retrospectiv s-a testat ipoteza că administrarea plasmei convalescente cu nivel ridicat de anticorpi ar fi asociată cu un risc mai mic de deces decât administrarea plasmei convalescente cu nivel scăzut de anticorpi.

În analiza primară, s-a folosit o abordare de regresie pentru a estima riscul relativ de deces la 30 de zile, în funcție de nivelul relativ de anticorpi anti-SARS-CoV2-IgG (scăzut, mediu sau ridicat), cu sau fără ajustare pentru factorii de risc cunoscuți pentru deces (de exemplu, vârsta prea mare), în special cei care ar fi putut fi dezechilibrați la nivelul anticorpilor. După această abordare s-a presupus ca toți pacienții care au fost externați să rămână în viață în a 30-a zi. Pentru a evalua această ipoteză, s-a folosit un model COX care a inclus pacienții externați. 

Plasma convalescentă a fost utilizată pe scară largă în tratarea bolii Covid-19 sub afirmația că o astfel de plasmă conține anticorpi potențiali terapeutici pentru sindromul respirator acut sever coronavirus (SARS-CoV-2) care poate fi transferat pasiv către receptorul plasmei. 

Într-un studiu retrospectiv bazat pe un registru național din Statele Unite ale Americi, s-a determinat la nivelul anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgG în plasma convalescentă în utilizarea pentru tratarea adulților spitalizați cu această boală, rezultatul principal fiind decesul în termen de 30 de zile de la transfuzia plasmatică.  Pacienții care au fost înscriși până la 4 iulie 2020 au primit și informații despre nivelurile de anticorpi anti-SARS-CoV-2 în transfuziile plasmatice și despre mortalitatea care poate să apară în 30 de zile.

Citește și: Practici de monitorizare a angajaților medicali expuși sau infectați cu COVID-19: avantaje și dezavantaje

Plasma convalescentă a fost obținută în conformitate cu procedurile standardizate ale centrelor de colectare a sângelui. Aceste proceduri au inclus atribuirea unui număr de identificare standardizat specific donatorului, fiind utilizate pentru a lega nivelul de anticorpi anti-SARS-CoV2-IgG cu rezultatele studiului. Una sau mai multe unități de plasmă convalescentă au fost administrate intravenos conform protocoalelor instituțiilor individuale. 

Dintre cei 3082 de pacienți incluși în această etapă, decesul în 30 de zile de la transfuzia plasmatică a avut loc la 115 din 515 pacienți (22,3%) din grupul cu titru ridicat, 549 din 2006  pacienți (27,4%) din grupul cu titru mediu și 166 din 561  pacienți (29,6%) din grupul cu titru scăzut. Asocierea nivelurilor de anticorpi anit-SARS-CoV-2 cu riscul de deces cauzat de boală a fost moderată de starea de ventilație mecanică. 

Astfel, dintre pacienții internați cu Covid-19 care nu primeau ventilație mecanică și transfuzie de plasmă cu nivel ridicat de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG au avut un risc mult mai mare de deces față de pacienții care au primit acest tratament. În plus, pacienții care au primit plasmă în decurs de 3 zile după diagnosticul de Covid-19 au avut un risc mai mic de deces decât cei care au primit o transfuzie mai târziu în decursul bolii.

Aceste date arată că beneficiul plasmei convalescente a fost cel mai evident la pacienții cărora li s-au administrat transfuzii de plasmă care conțin un nivel mai ridicat de anticorpi anti-SARS-CoV2-IgG la începutul evoluției bolii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment