Necesar de cariera: Vrei sa fii asistent medical, dar stii de ce?

Necesar de cariera: Vrei sa fii asistent medical, dar stii de ce?

In ultimii ani, tinerii care termina liceul, indiferent daca sunt absolventi de bacalaureat sau nu, sunt tentati de multe scoli medicale din Romania sa aleaga profesia de asistent medical si sa urmeze cursurile acestor scoli, de cele mai multe ori, platite.

Este aceeasi discutie care a existat si continua sa existe si astazi, odata cu aparitia formelor de invatamant privat, care, din nevoia de a atinge tintele de afaceri, nu iau in considerare nevoile reale din economie pentru anumite profesii. In acelasi timp, absolventii de liceu gasesc in optiunile oferite de aceste scoli o solutie salvatoare, pentru a-si continua studiile si pentru a-si construi o cariera medicala, de multe ori, cu gandul de a pleca din tara. Nimic rau din acest punct de vedere, dar decidentii si formatorii din sistemul medical din Romania ar trebui sa se gandeasca la calitatea sistemului medical si a actului medical din Romania, care este pana la urma definit de oamenii formati in interiorul acestui sistem.

Asadar, pentru cineva care se gandeste sa urmeze cursurile unei scoli medicale avand in vedere cariera de asistent medical, ar fi util sa aiba la dispozitie o lista scurta de aptitudini si intrebari pe care sa si le adreseze inainte de a face un pas decisiv in aceasta cariera: In primul rand, ar fi util sa consultati o fisa generala de post pentru un asistent medical generalist si sa regasiti acolo provocarile cerintelor cu care veti fi confruntat. O astfel de Fisa de post poate fi regasita aici

De asemenea, pe langa specificatiile tehnice ale unui post de asistent medical generalist, exista si alte cerinte, iar cunoasterea acestora va poate indrepta in cunostinta de cauza spre aceasta profesie. Iata cateva:

1. Puterea de decizie. Desi in practica uzuala, asistentul medical respecta si administreaza intocmai medicatia unui pacient conform prescriptiei unui medic, tot el este acela care poate fi pus in situatia sa ia o decizie majora si informata in procesul medical care are in vedere un pacient. Mai ales in situatiile de urgenta, un asistent medical trebuie sa fie instruit si sa fie capabil sa ia decizii care pot avea impact major asupra vietii pacientului.

2. Gandire analitica si matematica. Munca de asistent medical este o munca de foarte multe ori tehnica, vei lucra cu aparate si masuratori tehnice, masuratori clinice cu privire la inaltime, greutate, tensiune, puls (alura ventriculara) va trebui sa calculezi diverse dozaje. Intr-un cuvant, tu stii cel mai bine daca de obicei, calculul matematic iti pune probleme, daca poti face diferenta intre ml si cm, intre unitati decimale sau daca poti sa intelegi notiuni precum kg/corp, mmHg, etc.

3. Munca birocratica. Daca va plictiseste munca scriptica, adica aceea in care trebuie sa completati zeci si sute de fise, dosare, hartii, rapoarte, luati in considerare ca munca de asistent medical contine o mare parte si din acest tip de activitate. Chiar daca vorbim de sisteme informatice, combinate cu fisele si dosarele fizice care trebuie completate, toate acestea cer timp, atentie, rapiditate si reflex.

4. Forma fizica buna si adaptabilitatea la ore prelungite, munca de teren sau lucrul in ture . Este unul dintre cele mai provocatoare aspecte referitoare la munca de asistent medical. Aceste aspecte referitoare la munca in ture si la efortul fizic depus zilnic chiar si timp de 8 ore cer resurse fizice importante, completate de oboseala si stresul psihic. A fi asistent medical este o meserie care cere un complex de resurse extrem de calibrate intre ele, pentru a putea performa, rezista si pentru a nu fi pus in situatia de a renunta la un moment dat sau a avea un esec in profesie.

Ca asistent medical, vei fi nevoit sa impingi, sa tragi, sa ridici, sa te apleci, sa faci tot felul de miscari fizice zilnice prin care manipulezi echipamente medicale sau pacienti, in functie de context. De asemenea, pentru anumite sectii, pentru recoltari sau administrarea medicamentelor per cutanat sau intra-muscular, pentru manipularea echipamentelor fine in interventii minim invazive sau pentru munca de laborator, finetea si siguranta miscarilor sunt esentiale.

Luati in considerare aspectele care tin de viata personala, faptul ca lucrul in ture inseamna si lucrul in timpul sarbatorilor legale, Craciun, Paste, sambete, duminici si trebuie sa decideti daca acest program nu intervine in viata voastra personala, afectandu-va si creandu-va probleme.

5. Atentie distributiva si simt de observatie ridicat . Asistentele medicale sunt primele care pot observa anumite semne ce pot ridica probleme in ceea ce priveste modificarile de stare si de comportament ale unui pacient. Tot asistentele medicale trebuie sa dispuna de resurse de atentie distributiva sau sa invete sa capete astfel de reflexe atunci cand situatia medicala o cere. Exista situatii de urgenta in care trebuie sa intervii asupra unui pacient din mai multe puncte de vedere, a prinde o linie venoasa, a lua o tensiune sau a masura un EKG, si in acelasi timp trebuie sa comunicati prin telefon diversi parametrii sau detalii, sau sa completati intr-un sistem informatic anumite date. Toate aproape in acelasi timp.

6. Conduita. Parte a trasaturilor care tin de soft skills, conduita, empatia, spiritul de echipa, rabdarea si diplomatia sunt pur si simplu trasaturi de caracter care fac parte din ceea ce esti si ai devenit pana la varsta de 18-20 de ani. Daca unele dintre aceste trasaturi se pot invata, ajusta si imbunatati in timp, precum spiritul de echipa, rabdarea sau diplomatia, exista insa anumite trasaturi pe care cu siguranta stii sa le identifici si sa fii sincer cu tine in acest caz.

Daca stii ca ai greutati in a-ti asuma responsabilitatea pentru anumite fapte, ca tinzi sa fii inexact in efectuarea activitatilor tale, ca ai tendinta sa ascunzi adevarul din diverse motive, trebuie sa stii ca aceste lucururi sunt firesti pana la un punct, dar ca a nu le corecta, poate costa pe parcurs cariera ta sau chiar sanatatea si viata unui pacient.

In cazul in care v-ati regasit in toate aspectele detaliate mai sus si sunteti licentiat in profesia de asistent medical, consultati lista joburilor disponibile in acest domeniu aici

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment