National Burn Awareness Week – Fii informat!

National Burn Awareness Week – Fii informat!

National Burn Awareness week reprezintă săptămână dedicată conștientizării consecințelor rănilor cauzate de ardere. Aflați mai multe despre acestea în cele ce urmează.

  • Rănile prin arsură continuă să fie una dintre principalele cauze ale morții accidentale și accidentări spontane la nivel mondial. În mod tragic, copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități sunt cele mai vulnerabile categorii de posibili pacienți cu leziuni cauzate de arsuri. De asemenea, statisticile arată că o treime din leziunile cauzate de arsuri au loc la pacienții cu vârste sub 15 ani.
  • Anual, în Statele Unite ale Americii, aproximativ 400 000 de persoane primesc îngrijiri medicale pentru tratarea leziunilor prin arsură. Numai în 2018 au fost înregistrate 3655 de decese cauzate de inhalarea de fum, alături de 40 000 de persoane care au fost tratate în spitale pentru răni legate de arsuri. 
  • Comparativ cu populația totală, copiii sub cinci ani au fost de 2 ori mai predispuși la rănile cauzate de arsuri. Adulții cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani au fost de 1,4 ori mai predispuși la același lucru, iar persoanele cu vârstele cuprinse între 30 și 39 de ani, de 1,3 ori mai predispuse.
  • Principalele răni cauzate prin ardere au loc din cauza flăcărilor mari, contactul cu obiecte fierbinți, electricitate sau substanțe chimice. Majoritatea acestor răni apar la domiciliul pacienților. Astăzi, 96,8% dintre cei care suferă de arsuri vor supraviețui. Din păcate, mulți dintre acești supraviețuitori vor rămâne cu cicatrici grave pe tot parcursul vieții, dizabilități fizice și elemente ce vor trebui adaptate.
  • Săptămâna Națională de Conștientizare a rănilor cauzate prin arsuri este o inițiativă a Asociației Americane a Arsurilor – American Burn Association. Aceasta se axează pe educarea publicului pentru a crește conștientizarea sa. De asemenea, a fi informat și conștient de cauzele apariției arsurilor poate ajuta la evitarea apariției lor sau la prevenirea lor. Conștientizarea contribuie și la o mai bună educație în privința tratării acestor probleme.
  • Cercetările semnificative și progresele medicale au îmbunătățit dramatic îngrijirea arsurilor și tratamentele disponibile pentru acestea, reabilitarea asistată, scurtarea șederilor spitalicești și creșterea ratei de supraviețuire. Sprijinul oferit de spitale în recuperarea după astfel de răni a contribuit enorm la reintegrarea supraviețuitorilor în comunitățile noastre, mai ales când este vorba despre persoane care rămân cu leziuni permanente la nivel fizic. În plus, educația cu privire la prevenirea arsurilor continuă să reducă numărul persoanelor rănite anual.
  • Multe persoane își dedică viața și cariera pentru tratarea, îngrijirea, susținerea și reabilitarea supraviețuitorilor care au vătămări corporale cauzate de arsuri, inclusiv a celor care efectuează activități vitale în cercetarea și dezvoltarea științei legate de arsuri. Există pompieri dedicați care își riscă propriile vieți în fiecare zi pentru a-i proteja pe ceilalți, precum și fundații dedicate persoanelor vătămate de arsuri și alți profesioniști în domeniul siguranței, care promovează conștientizarea vătămării corporale pe baza arsurilor și prevenirea acesteia.

Citește și: Prima data in sala de operatie? Iata ce trebuie sa stii daca esti asistenta

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment