Controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației

Controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației

În ultima săptămână au apărut mai multe controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației. Proiectul a fost adoptat în urmă cu o săptămână de Camera Deputaților, și va merge în Senat. Unul dintre inițiatorii acestui proiect este ministrul propus al Sănătății, Alexandru Rafila. Medicii rezidenți sunt însă nemulțumiți că nu au fost consultați cu privire la această decizie.

Te-ar putea interesa și: Ce salariu are un medic rezident în 2021

Reacțiile nu au întârziat să apară, astfel, a fost inițiată o petiție semnată de aproape 7.000 de oameni, intitulată „Rezidenții sunt medici, nu studenți”. Petiția subliniază că unul din principalele riscuri ale aceste legi ar fi ca repartiția posturilor să devină clientelară. „Vor apărea peste noapte suplimentări, locuri descoperite ca prin minune pentru beizadele, iar șansa unui copil normal de a pătrunde pe ușa din față în sistem va dispărea”, este avertismentul din document, potrivit inițiatorilor petiției.

Care este poziția Ministerului Sănătății cu privire la proiectul de lege

Potrivit HotNews, Levente Vass, secretar de stat responsabil de relația cu Parlamentul, răspunsul Ministerul Sănătății cu privire la acest proiect de lege este unul negativ. În Camera Deputaților, PNL și PSD au votat în favoarea proiectului, în timp ce USR și UDMR au votat împotrivă.

Citește și: Rezidențiat în străinătate: ce pași să urmezi?

Autorii și semnatarii petiției se declară nemulțumiți de această decizie și subliniază faptul că “nu a existat nicio consultare cu medicii rezidenți sau studenți despre beneficii. Aceștia mai precizează că “orice decizie unilaterală arată dispreț pentru cei asupra cărora această lege își manifestă efectele.”

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment