Munca de asistent medical, de la teorie la practica

Munca de asistent medical, de la teorie la practica

Din scoala si primii ani de practica, la primul loc de munca, vei invata ca asistent medical cum sa observi pacientii si sa evaluezi nevoile acestora. Vei invata sa planifici si sa oferi cea mai buna ingrijire pentru ei, evaluand obiectivele de nursing si obiectivele.

Ai mai auzit aceste exprimari si pana acum, cunosti ce este acela un Plan de Nursing, ai trecut prin Tehnicile de ingrijire a pacientului. Ai dat examene, ai bifat zilele de practica semestriale in spitalele si sectiile medicale unde ati fost alocati prin intermediul scolii unde ai parcurs cursurile. Dar ai invatat ceva cu adevarat in anii de practica din timpul scolii?

Ai ales aceasta meserie din pasiune sau din nevoia de a avea o meserie oarecare?

Cariera ta medicala va insemna lucrul cu adulti si copii de toate varstele. Acestia pot suferi de una sau mai multe conditii de sanatate fizica pe termen lung sau pe termen scurt. Aceasta ar putea include boli de inima, leziuni cauzate de un accident, pneumonie, artrita, diabet sau cancer. E nevoie astfel sa fii in stare sa creezi  o relatie de incredere cu fiecare pacient. Scopul tau ca asistent medical este de a va imbunatati calitatea vietii pacientilor, indiferent de situatia lor. Va trebui sa iei in calcul o multime de factori si sa jonglezi cu multe prioritati pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile pentru pacientii tai.

Inca de la inceput, trebuie sa iti adresezi intrebarile potrivite, pentru a te asigura ca meseria pe care ai ales-o e cariera ce ti se potriveste si nu e doar „ un loc de munca” care inlocuieste temporar alte oportunitati profesionale.

Fixeaza-ti obiective clare de invatare in perioada de practica

Pe scurt, asigura-te ca achizitionezi toate acele abilitati personale si profesionale de care te vei servi in viitoarea meserie. In general, in perioada de practica, vei avea un indrumator, sau un sef de sectie caruia te poti adresa oricand. Ca student in practica, atitudinea este totul. Nu astepta sa vina cineva sa te traga de maneca si sa te invite sa inveti ceva. E o meserie despre care nu degeaba se spune ca „ se fura”. Mai bine spus, se invata, nu se ia nimic de-a gata.

Este bine ca in fiecare zi de practica, sa te asiguri ca ti-ai indeplinit un obiectiv de invatare. Iti poti fixa singur aceste obiective: ”Astazi ( sau in aceasta saptamana) vreau sa invat sa administrez o injectie intra-musculara, astazi vreau sa invat cum se recolteaza probe de sange, astazi vreau sa invat instrumentarul de micro-chirurgie, astazi vreau sa invat ingrijirea plagilor, etc.”

Nu de putine ori, studentii si elevii aflati in practica „isi fura singuri caciula” si se eschiveaza de la orice activitati, formand mici grupuri de discutii interminabile si socializare pe holuri sau in afara institutiei medicale, orice, doar sa nu fie implicati in vreo activitate medicala. Comunicarea este o abilitate pretioasa in aceasta meserie si exersarea ei este binevenita, dar practicarea ei fara un scop de educatie medicala atunci cand esti in perioada de practica, duce doar la pierderea unui timp pretios pentru tine. Este timpul tau, cariera ta, tu alegi in ce vrei sa transformi aceste resurse pretioase.

Ce trebuie sa urmaresti in perioada de practica?

Conform Standardului de pregatire profesionala elaborat de Ministerul Educatiei, programul de formare al asistentului medical generalist include 4.600 de ore de formare teoretica si clinica, perioada de formare teoretica reprezentand cel putin o treime, iar cea de formare clinica cel putin jumatate din perioada de formare si are o durata de 3 ani de studii, forma de invatamant cu frecventa (zi).

Standardul citeaza: „Formarea teoretica se defineste ca fiind partea din formarea de asistent medical generalist prin care asistentii medicali formati dobandesc cunostintele, abilitatile si competentele profesionale necesare. Formarea teoretica este asigurata de personalul didactic calificat in materie de asistenta medicala, precum si de alte persoane competente, in cadrul universitatilor, al institutiilor de invatamant superior de nivel recunoscut ca echivalent sau in cadrul scolilor postliceale de asistenti medicali sau prin programe de formare profesionala pentru asistenti medicali.”

Asistentul medical generalist format invata nu numai sa lucreze in echipa, ci si sa coordoneze o echipa si sa organizeze asistenta medicala globala, inclusiv educatia sanitara a indivizilor si a grupurilor mici in cadrul institutiilor sanitare sau al colectivitatii. Aceasta formare se desfasoara in spitale si in alte institutii sanitare, precum si in colectivitate, inclusiv servicii de ingrijire medicala la domiciliu, sub responsabilitatea asistentilor profesori si cu cooperarea si asistenta altor asistenti calificati. Este o instruire coordonata.

Invatamantul clinic (stagiile de practica) trebuie sa aiba ca obiect toate aspectele rolului de asistent in materie de ingrijiri de sanatate la acest nivel, incluzand prevenirea bolii, educatia sanitara, precum si ingrijirile de sanatate de prima urgenta, de reanimare si de transfuzie sanguina. In determinarea locurilor de stagiu trebuie sa se tina seama de urmatorii factori: trebuie sa existe un personal calificat suficient de numeros pentru a asigura o calitate satisfacatoare a ingrijirilor de sanatate la nivel de asistent; trebuie sa existe conditii satisfacatoare in materie de sedii si de material utilizate pentru ingrijirea bolnavilor.

In toate serviciile in care elevii asistenti sunt repartizati in cursul formarii lor practice trebuie sa existe in orice moment cel putin un asistent cu diploma care poate asigura supravegherea si suficient personal de alte categorii pentru a evita ca elevului sa i se incredinteze sarcini fara valoare educativa pentru el. Asistentii cu diploma din serviciile acreditate ca teren de stagiu trebuie sa colaboreze la supravegherea si formarea elevilor aflati sub responsabilitatea profesorilor instructor de practica din scoala.

Regasesti aici resursele cu principalele tipuri de activitati si de abilitati pe care sa le urmaresti de-a lungul perioadei de practica.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

 

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment