Potrivit statisticilor, 70% dintre medicii care si-au deschis propria clinica sunt mai fericiti. Nu este un secret ca nemultumirea medicilor din sistemul de stat este ridicata din cauza autoritatii scazute, a salariului, a personalului asupra carora nu au nicio putere de decizie etc. Din cauza schimbarilor aparute in ultimii ani, medicii se confrunta cu numeroase alte responsabilitati si ajung sa petreaca din ce in ce mai putin timp cu pacientii, iar stresul se amplifica.
Practica independenta este vazuta ca o solutie pentru multi dintre medicii din Romania, de aceea ei aleg sa-si deschida propria clinica in care sa lucreze dupa propriile reguli.
Studiile arata ca medicii tineri prefera sa se angajeze si nu sa lucreze pe cont propriu de la inceput, tocmai pentru a-si pune bazele meseriei. Majoritatea medicilor care aleg sa lucreze in clinica lor au peste 40 de ani. Medicii mai in varsta folosesc aceasta solutie ca trecere catre pensionare.
Iata 4 motive pentru care ar trebui sa aveti in vedere solutia de a va deschide propria clinica:
1. Puteti lua oricand deciziile dorite
Spre deosebire de colegii care sunt angajati, daca lucrati in propria clinica, veti putea lua singur deciziile, va veti bucura de un nivel mai mare de autonomie, veti putea decide cu cine sa lucrati si pe cine sa concediati si va puteti forma angajatii dupa propriile reguli.
Nu va trebui sa urmati politicile si procedurile create de cineva, pentru ca nimeni nu poate intelege pacientii si practica mai bine decat o faceti dumneavoastra. Autonomia se coreleaza direct cu cat de mult va bucurati de meseria pe care o aveti.
2. Puteti avea un venit mai mare
Unul dintre motivele pentru care medicii ar trebui sa-si deschida propria clinica este venitul considerabil mai mare. Medicii angajati in sistemul de stat au un salariu care nu-i motiveaza, in comparatie cu cei care lucreaza pe cont propriu.
De asemenea, majoritatea medicilor angajati primesc doar un salariu fix, fara bonusuri. Cei care primesc mai mult decat salariul fix sunt compensati pe baza obiectivelor de productivitate, iar acest lucru inseamna ore suplimentare si timp liber mai putin.
3. Puteti controla propriul program
Unul dintre avantajele faptului ca lucrati pe cont propriu este acela ca va puteti controla propriul program si puteti lucra in ritmul dorit. Medicii angajati petrec mult timp in spitale si trebuie sa trateze zeci de pacienti.
Fiind propriul angajat, veti putea avea mai mult timp liber, in masura in care doriti acest lucru, iar familia si cei apropiati se vor putea bucura de prezenta dumneavoastra.
4. Pacientii sunt adevarata ingrijorare, nu managementul
Medicii care aleg sa lucreze intr-un spital cu siguranta vor avea un sef, iar in unele cazuri, chiar si mai multi sefi. Nivelurile mai ridicate de management inseamna pierderea controlului asupra deciziilor pe care v-ati dori sa le luati, mai mult stres si disconfort.
Specialistii care aleg sa-si deschida propria clinica vor avea in prim-plan starea pacientilor, iar acest lucru ii va motiva sa-si desfasoare activitatea cat mai bine, fara a fi stresati de alte persoane din conducere.
Principalul scop pentru care un absolvent alege sa urmeze facultatea de medicina este de a-i ajuta pe cei bolnavi. Daca veti lucra in propria clinica va veti permite sa tratati mult mai bine pacientii, iar la sfarsitul zilei, veti avea satisfactia ca oamenii sunt sanatosi si fericiti.
Medicii independenti ajung sa isi trateze pacientii asa cum isi doresc, nu in modul in care isi doreste managerul medical.
Practica pe cont propriu este o optiune viabila si satisfacatoare chiar daca este desfasurata intr-un mediu aglomerat. Satisfactia reusitei in urma deciziilor luate pe cont propriu este mult mai mare, iar controlul asupra propriei vieti personale si profesionale va va motiva sa aveti rezultate bune.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).