Mituri despre noul coronavirus, demontate de specialisti

Mituri despre noul coronavirus, demontate de specialisti

Pandemia creata de COVID-19 a instaurat teama in randul populatiei la nivel mondial, iar abundenta de informatii transmise in mass-media, cele mai multe fiind nefondate, a dus la crearea unor mituri despre noul coronavirus care ii debusoleaza pe romani.

Pentru a evita instalarea haosului care a inceput sa apara prin cumparaturi haotice, alimente depozitate si medicamente consumate in exces, specialistii din cadrul Institutului de Boli Infectioase Dr. Matei Bals, dar si autoritatile au demontat miturile care s-au creat din cauza informatiilor false gasite pe internet.

Virusul dispare in lunile calde

Din pacate acesta este doar mit nefondat, intrucat exista zone foarte calde in lume unde sunt infectii cu noul coronavirus. Specialistii spun ca este posibil sa fie o scadere a imbolnavirilor in lunile de vara, odata cu venirea caldurii, insa virusul nu va fi distrus si, in acelasi timp, problema se poate agrava din nou odata cu venirea sezonului de toamna.

Citeste si: COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

Virusul rezista pe colete si ambalaje

Aceasta problema exista si inainte de aparitia noului coronavirusului si este de inteles faptul ca pe toate ambalajele produselor sunt microbi. Conform acestui fapt, oamenii cred ca ar trebui sa dezinfecteze fiecare ambalaj al alimentelor si nu numai pentru a nu se infecta cu COVID-19, insa, potrivit specialistilor, nu trebuie sa va faceti griji, ambalajul trebuie inlaturat avand mainile curate, fara a atinge alimentele din interior, dupa care pot fi consumate fara nicio problema.

De asemenea, persoanele care primesc colete atat din tara, cat si din afara tarii, chiar si din China, nu trebuie sa se sperie ca se pot infecta cu COVID-19 daca le ating. Specialistii au demonstrat prin analizele realizate, ca acest virus nu rezista mult timp pe obiecte, iar un colet poate ajunge la destinatar dupa multe zile, chiar si saptamani dupa ce a fost trimis.

Ne vindecam total dupa coronavirus

Specialistii spun ca cei mai multi oameni care au fost infectati cu COVID-19 probabil ca se vor imuniza, vor avea anticorpii protectori. Insa, asa cum arata datele, exista persoane care nu au anticorpi, iar ei se vor putea reinfecta, iar problema poate recidiva. 

Copiii se imbolnavesc mai putin

Potrivit specialistilor, trebuie luat in considerare ca, in prezent, cei mici migreaza mai putin populational, de aceea exista un risc mai mic de infectare cu nou coronavirus in cazul lor. Intr-adevar, studiile arata ca ei au o imunitate care inca nu este dezvoltata si astfel reactia lor la nivel imun este mai slaba, de aceea ar fi mai putine forme severe in cazul copiilor. 

Dar, cu toate acestea, medicii trebuie sa traga un semnal de alarma, pentru ca riscul de infectare ramane la fel de mare si in cazul copiilor. Cei mici reprezinta o sursa principala de transmitere a virsului prin prezenta lor in comunitati, la scoala, gradinita etc., de aceea s-au luat masuri de inchidere a institutiilor de invatamant.

Citeste si: Cum să gestionăm recrutarea personalului medical în contextul pandemiei de Covid-19

Bauturile calde omoara virusul

Potrivit declaratiilor realizate de catre specialisti, acesta este doar un mit. Intr-adevar, puteti consuma o bautura calda, dar nu va asteptati ca aceasta va omora noul coronavirus. In cel mai bun caz, bauturile calde va pot oferi o stare de bine si va pot ameliora anumite dureri si probleme minore.

Vitamina C ne fereste de virus

In ultima perioada au aparut informatii pe internet conform carora consumul de Vitamina C ar distruge virusul. Specialistii spun ca acest supliment poate intari sistemul imunitar, insa, nu va elimina posibilitatea de infectare cu COVID-19. In acelasi timp, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de vitamina C poate afecta organismul si poate provoca probleme precum cele la nivelul rinichilor.

In prezent, nu exista un tratament special pentru noul coronavirus sau un antidot care sa protejeze populatia de infectarea cu acesta. Medicii afirma ca in cazul persoanelor infectate cu COVID-19, se administreaza un tratament simptomatic, pentru febra se ofera antitermice si combinatii antivirale folosite si in cazul gripei, acestea ajuta la ameliorarea simptomelor si la o vindecare rapida.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat masuri pentru investigarea si testarea prin studii clinice a unor tratamente specifice care pot combate acest nou coronavirus.

In acest context, este important sa va informati din surse oficiale, sa nu va panicati, sa va luati toate masurile de preventie, in special cele impuse de autoritati, si astfel veti evita infectarea cu COVID-19.

Citeste si: Ce ar trebui să știi despre Coronavirus?

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment