INTERVIU Mirela Saidi, trainer Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României: “Orice persoană care a deprins tehnicile de resuscitare cardio-respiratorie şi le aplică corect este un potenţial salvator”

INTERVIU Mirela Saidi, trainer Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României: “Orice persoană care a deprins tehnicile de resuscitare cardio-respiratorie şi le aplică corect este un potenţial salvator”

Pe 14 septembrie sărbătorim Ziua Internaţională a Primului Ajutor. Cu acest prilej am avut oportunitatea  să aflu mai multe despre cât de important este să ştim, ca simpli cetăţeni, să oferim primul ajutor. Doamna Mirela Saidi a avut amabilitatea să ne ȋmpărtăşească din vasta sa experienţă ȋn acest domeniu. 

“Primul ajutor constă ȋn totalitatea măsurilor care se aplică imediat ȋn cazul unei urgenţe medicale până la sosirea serviciului de urgenţă sau până la intervenţia unui medic. Tehnicile de prim ajutor pot salva viaţa unui om.”

Aşa descrie importanţa acordării primului ajutor Mirela Saidi ȋn introducerea broşurii “Acţiunea care face diferenţa”. Domnia sa a adunat la un loc tehnicile de prim ajutor pentru cele mai des ȋntâlnite situaţii ȋn care un om care nu este cadrul medical  poate interveni şi oferi ajutor şi asistenţă până la sosirea serviciilor de specialitate.   

Cine este Mirela Saidi?

De peste 20 de ani, Mirela Saidi este asistent medical principal ȋn cadrul Centrului de Dializă. Cu alte cuvinte, este ȋn slujba bolnavilor cu insuficienţă renală cronică. De mai bine de 5 ani a ales să ţină cursuri de prim ajutor ca voluntar, ȋn timpul liber. Cu un optimism rar ȋntâlnit a ales să se dedice semenilor. Nu aşteaptă niciun gest de apreciere, mulţumiri, recunoştinţă sau onoruri. 

Se mulţumeşte cu ideea că eforturile ei, ȋntr-o zi, vor salva vieţi.  Vrea să ştie doar că lasă urme ȋn destinele celor pe care-i are drept cursanţi şi că aceştia, la rândul lor, vor putea schimba ceva. Şi să lase un model de implicare pe care oamenii să-l urmeze.

Cum aţi ales să ţineţi cursuri de prim ajutor?

Fiind formator, am participat la un curs de trainer ȋn cadrul unui  program de dezvoltare pentru tineri, ȋn Bulgaria. Acest curs m-a făcut să realizez că educarea tinerilor ȋn spiritul prevenţiei este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi, atât pentru ei cât şi pentru cei din jurul lor. Mi-am concentrat toată energia, timpul şi resursele pentru a-mi putea aduce contribuţia ȋn această direcţie.

Cine poate acorda primul ajutor?

Mi se pare firesc ca orice membru al comunităţii, orice om, indiferent de vârstă sau profesie, să poată fi ȋn măsură să vină ȋn sprijinul semenilor şi să acorde primul ajutor. Aşa cum am spus, cunoştinţele pentru acordarea primului ajutor sunt de o importanţă crucială şi nu necesită altceva decât noţiuni bazale şi dorinţa de a ajuta.

Orice persoană care a deprins tehnicile de resuscitare cardio-respiratorie şi le aplică corect este un potenţial salvator. Nu contează vârsta, pregătirea profesională sau capacitatea fizică. Pentru a demonstra aceasta cursanţilor, ȋn cadrul cursului folosesc ca exemplu un caz real, prezentat şi la ştiri, cu o fetiţă de 4 ani care ȋşi salvează mama  apelând Serviciul de Urgenţă 112. Până la sosirea Ambulanţei şi a echipei medicale, micuţa de doar 4 ani reuşeşte să monitorizeze semnele vitale ale mamei.

Unde ţineţi cursurile? Care este publicul ţintă?

Cei care participă la cursurile de prim ajutor “Basic Life Support” au vârsta cuprinsă ȋntre 5 şi 50+ ani. Fac parte din echipa de traineri a Iniţiativei Tinerilor pentru Modernizarea României (ITMR), şi ȋn această calitate mă ocup de cursurile de prevenţie pe igienă, educaţie sexuală şi acordarea primului ajutor. Suntem solicitaţi  de diferite instituţii locale, de grădiniţe, şcoli, licee şi nu numai. Am răspuns invitaţiei de a ţine aceste cursuri şi ȋn centre de reeducare şi reintegrare socială din cadrul penitenciarelor.

Cursurile mele sunt adaptate ȋn funcţie de categoria de vârstă şi de nivelul de ȋnţelegere al participanţilor. Ȋmi  adaptez prezentarea şi vocabularul, tocmai pentru a fi pe ȋnţelesul publicului ţintă. Trebuie să ţin cont de gradul de cunoaştere, vârstă, mediu urban sau rural şi să ajung să livrez informaţia ȋn format optim. Ȋn felul acesta noţiunile vor fi ȋnţelese de toţi participanţii.

Ca şi locaţie, cursurile sunt ţinute ȋn spaţiile puse la dispoziţie ȋn acest scop de instituţiile solicitante.

Ce planuri de viitor aveți?

Pentru că interesul societăţii pentru informare şi formare ȋn tehnici de prim ajutor este ȋn creştere, vreau să continui acţiunea mea şi să ofer aceste cursuri la cât mai mulţi oameni, atât din cadrul localităţilor urbane, dar şi rurale. Ȋn zona rurală, de exemplu, gradul de interes este mai mare şi utilitatea acestor cursuri este maximă. Deoarece ambulanţele ajung mai greu ȋn zone izolate, iar acordarea primului ajutor este vitală, fiecare minut fiind crucial.

Copiii ar trebui ajutaţi să conştientizeze de la vârste fragede importanţa vieţii şi a acordării primului ajutor. Dacă acesta ar fi fost acordat ȋn timp util, numărul accidentelor soldate cu decese ar fi fost mult mai mic, de-a lungul timpului. Cursurile pe care le ţin dezvoltă simţul umanităţii, civismul, implicarea ȋn comunitate şi responsabilizarea fiecărui membru al acesteia.

Cum altfel am fi putut sărbători ziua mondială a primului ajutor decât vorbind despre oamenii speciali care se dedică semenilor?

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment