Ministerul Sănătății propune un ordin de modificare a organizării cabinetelor medicale

Ministerul Sănătății propune un ordin de modificare a organizării cabinetelor medicale

Ministerul Sănătății pune în dezbatere un ordin de modificare a funcționării și organizării cabinetelor medicale, în special pentru cele de specialitate. Propunerea Ministerului este de a modifica lista de dotări pentru aceste spații: 

De exemplu, la capitolul „Dotare minimă obligatorie pentru cabinetele medicale de specialitate”, inițiatorul proiectului de ordin propune ca un cabinet de Medicină Fizică și reabilitare să fie dotat cu următoarele: tensiometru, termometru (non contact), stetoscop, ciocan de reflexe, centimetru, cântar, taliometru, goniometru, canapea pentru consultații, trusă sanitară de urgență, materiale sterile pentru injecții intraarticulare și periarticulare (ace, seringi, comprese, mănuși), materiale pentru dezinfecția tegumentelor, suprafețelor și aerului, echipamente de protecție.

Citește și Cadrele medicale pot demisiona fără preaviz dacă nu primesc sporul de până la 30% din salariu

Chiar dacă un cabinet de medicină fizică și reabilitare, cel mai adesea este recomandat să dispună și de un spațiu destinat aplicării procedurilor specifice, mai arată documentul citat. 

În sala de fizioterapie se propune să se afle și un aparat de electrostimulare neuro-musculară, un aparat pentru electroterapie antalgică, unul pentru ultrasonoterapie, dar și mijloace de termoterapie, parafină sau alte metode echivalente (hotpacks).

Totodată, sala de kinetoterapie trebuie să aibă o masă de kinetoterapie, un spalier, o saltea, oglindă de perete de dimensiuni adecvate pentru controlul posturii, al mișcărilor, echipamente diverse (mingi medicale, gantere, benzi elastice, arcuri, scripeți, corzi) și bicicletă ergonomică sau o bandă de mers. 

Ordinul propune și modificări la nivelul cabinetelor medicale de specialitate. 

De exemplu, cabinetul de ORL va avea în dotare următoarele: scaun ORL reglabil în înălțime și rabatabil, set instrumentar ORL necesar examenului clinic (speculi nazali, speculi auriculari, otoscop, apăsător de limbă, oglinzi laringiene și pentru rinofaringe, lampă clar), endoscop, sursă de aspirație, canule de aspitație nazală și auriculară, pipă și balon Ruben, lampă de spirt, aparat de măsurat etensiunea arterială etc.

Citește și Designul si culorile din cabinetul medical accentueaza starea de bine a pacientilor

Documentul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății arată și condiții de spațiu pentru sala de fizioterapie. 

Aceste condiții sunt: suprafața utilă a sălii va asigura cel puțin 4,5 – 5 m2 pentru fiecare pacient; sala va avea aerisire naturală directă, cât mai eficientă; pardoseală caldă (parchet sau scândură) sau mochetă pe beton cu strat amortizor; cabină de duș (cu apă caldă permanentă) și WC; spațiu separat pentru dezbrăcat – îmbrăcat. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment