Ministerul Sănătății începe o campanie de informare a cadrelor medicale cu tema „Îngrijiri medicale în condiții de siguranță”

Ministerul Sănătății începe o campanie de informare a cadrelor medicale cu tema „Îngrijiri medicale în condiții de siguranță”

Ministerul Sănătății a anunțat, recent, că din 17 septembrie, vor fi desfășurate prin direcțiile de sănătate publică din țară o campanie de informare a specialiștilor din sănătate, a cadrelor medicale, cu tema „Îngrijiri medicale în condiții de siguranță”. 

Decizia vine odată cu marcarea Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului, din 17 septembrie. 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa „ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, în același comunicat, că instituția pe care o conduce a înregistrat progrese importante pentru creșterea siguranței pacienților. 

„În ultimii 2 ani am făcut pași importanți pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare. Împreună cu profesioniști recunoscuți din domeniu am elaborat ghiduri și protocoale medicale care reprezintă baza practică și suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi și îmbunătățirea sistematică a prognosticului pacienților tratați în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie și ghidul privind siguranța pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităților sanitare implică elaborarea și revizuirea procedurilor și protocoalelor medicale operaționale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, la creșterea siguranței pacientului”, a declarat Sorina Pintea.

În aceste condiții, începând cu data de 17 septembrie,, Ministerul Sănătății demarează, prin direcțiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”.

Obiectivele campaniei sunt:

  • informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
  • conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur și cu efecte secundare reduse;
  • informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Această campanie cuprinde o serie de recomandări pentru pacienți în vederea administrării unui tratament corect, precum și informații esențiale pentru profesioniștii și cadrele medicale, necesare prescrierii unui tratament corect și pentru comunicarea cu aceștia.

„Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienților pe parcursul tratamentului este esențială în serviciile de asistență primară și ambulatorie”, mai arată sursa citată. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment