Ministerul Sănătății a publicat un proiect pentru îngrijirea pacienților cu arsuri. Care sunt criteriile și pașii pe care medicii vor trebui să-i respecte

Ministerul Sănătății a publicat un proiect pentru îngrijirea pacienților cu arsuri. Care sunt criteriile și pașii pe care medicii vor trebui să-i respecte

Ministerul Sănătății a publicat, zilele trecute, în transparență decizională un proiect de ordin pentru completarea altui act normativ pentru organizarea funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri.

Actul normativ modificat este, de fapt, tot un ordin – cel ce are numărul 476/2017.

Noua reglementare vine în ajutorul cadrelor medicale care au nevoie de o listă de reguli pe care trebuie să le respecte în cazul triajului pacienților cu arsuri mari care necesită transferul în străinătate.

„Proiectul prevede că transferul în străinătate se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătății nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, prin care a fost anunțată publicarea acestui proiect de ordin.

Concret, Anexa 5 (despre care se face referire în citatul de mai sus) vizează criteriile de internare, reinternare, transfer/externare din centrul pentru arși.

Astfel, la primul paragraf „Criteriile de internare în centrul pentru arși sunt urmatoarele”, după litera i), se introduc două noi litere, literele j) și k) cu următorul cuprins:

j) pacienții care necesită resuscitare în urma șocului consecutiv arsurii;

k) pacienții care prezintă afecțiuni asociate arsurilor precum necroliza toxică epidermică, fasceita necrozantă, sindromul stafilococic al pielii opărite dacă suprafața afectată este de cel puțin 10% pentru copii si vârstnici și de cel puțin 15% pentru adulți sau dacă există incertitudini legate de tratament”.

Totodată, sunt schimbări și la capitolul „Criterii de orientare către structuri care acordă servicii de reabilitare medicală”.

Acest capitol se va modifica, iar medicii vor avea în vedere următoarea categorie de pacienți:

a) persoane cu vârsta de peste 18 ani şi adolescenţi cu caracteristici somatice de adulţi, care prezintă, ca urmare a arsurilor grave, dizabilități importante care limitează activitatea și restricționează participarea;

b) arsură în zone de risc – regiuni mobile, cap, faţă, organe genitale;

c) pacientul necesită intervenţii complexe cu utilizarea platoului tehnic complex folosit pentru marii arşi;

d) starea pacientului impune prezenţa unei echipe multidisciplinare specializate;

e) pacienţii care nu au atinse zonele de risc menţionate anterior, dar necesită monitorizarea stării generale şi nu mai prezintă criterii de internare în centrul de reabilitare medicală postacută pot fi transferaţi într-o structură de Medicină Fizică și de Reabilitare.”

Totodată, în Ordin va fi introdusă o nouă anexă, „Anexa 8: Evaluarea și predicția șanselor de supraviețuire a pacientului ars”, care cuprinde trei pași pe care medicii care primesc pacienți arși trebuie să îi respecte.

Pasul 1: Evaluarea probabilității de supraviețuire a pacientului

Victimele cu arsuri sunt sortate în 6 mari grupe (consultați tabelele de triaj) pe baza a trei criterii, adică 1) suprafața corporală totală (SCT) arsă, 2) leziuni inhalatorii asociate și 3) vârsta pacientului.

– „Ambulatorii” sunt pacienți care nu necesită asistență specializată în spital.

– Calificativele „foarte ridicată”, „ridicată”, „medie” și „scăzută” se referă la probabilitatea de supraviețuire până la externarea din centrul de arsuri.

– Calificativul „improbabilă” se referă la pacienții cu risc crescut de mortalitate și pentru care îngrijirea de specialitate este considerată ca oferind șanse minime de succes.

Pasul 2: Acordarea nivelului de prioritate

Cu ajutorul unui tabel și în funcție de numărul și disponibilitatea paturilor pentru arși din alte țări, pacienților cu arsuri li se atribuie un nivel de prioritate pentru evacuarea medicală internațională.

Pasul 3: Reevaluarea atunci când triajul este gata

Potrivit documentului, este recomandată reevaluarea probabilității de supraviețuire și a nivelului de prioritate pentru evaluarea medicală internațională în contextul în care situația evoluează, în special în ceea ce privește oferta internațională de paturi pentru arși și capacitatea de evacuare medicală.

În același comunicat de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că procedura este, acum, una fără echivoc.

“Am dorit să existe o procedură clară, astfel încât ori de câte ori apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arși ”, a spus Sorina Pintea.

Despre Autor

Redactor MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii  care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment