Ministerul Sănătății asigură că vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt experimentale

Ministerul Sănătății asigură că vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt experimentale

Deși vaccinurile anti-COVID-19 continuă să fie monitorizate atent și sunt efectuate studii, Ministerul Sănătății a declarat că nu sunt în faza de experimentare, ci acestea „au trecut prin studii clinice. Siguranţa lor e monitorizată permanent”.

„Înainte să fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de fază 1, 2 şi 3, demonstrându-se astfel eficacitatea şi siguranţa acestora (…). Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare”.

Citește și: Studiu: Imunizarea prin vaccinare reduce riscul de transmitere a coronavirusului

Mesajul transmis de Ministerul Sănătății

Monitorizarea lor constantă nu înseamnă că sunt în faza de experimentare, întrucât „toate medicamentele autorizate, chiar şi cele care există de foarte mulţi ani pe piaţă, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilenţă”, a afirmat Ministerul Sănătății într-o postare publică.

„Într-un studiu clinic, care poate include doar câteva zeci de mii de voluntari (din motive logistice şi economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite reacţii adverse sunt atât de rare, încât nu apar în timpul studiului.

De aceea, pe prospectul anumitor medicamente (vaccinuri, medicamente biologice sau substanţe noi apărute după 2011) apare un triunghi negru însoţit de menţiunea: Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare, care ne indică faptul că pentru o perioadă de câţiva ani, pe baza informaţiilor obţinute din utilizarea pe scară largă, balanţa beneficiu-risc este reevaluată frecvent. Chiar dacă studiile clinice ne indică o probabilitate foarte mare că această balanţă va înclina spre beneficii, este bine să rămânem vigilenţi şi atenţi la posibilele efecte nedorite.

Motivul pentru care, în cazul vaccinurilor aprobate de EMA ( Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson), studiile de fază 3 sunt încă în desfăşurare are legătură cu câteva întrebări la care încă nu s-a răspuns, precum: Există protecţie pe termen lung? Va fi necesară o nouă doză de rapel şi dacă da, când anume? Cum variază nivelul de anticorpi din sânge în timp? Întrebări importante, dar nu atât de urgente, încât să fi amânat vaccinarea populaţiei, riscând un număr mare de decese şi imposibilitatea controlării pandemiei pentru mai mulţi ani”, se arată în postarea Ministerului Sănătății.

Citește și: Țările europene lucrează la teste care identifică noile tulpini de coronavirus

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment