Ministerul Sănătății a Amânat Examenul de Rezidențiat 2019. Iata Cand va Avea Loc!

Ministerul Sănătății a Amânat Examenul de Rezidențiat 2019. Iata Cand va Avea Loc!

Ministerul Sănătății a anunțat, recent, faptul că examenul național de intrare în rezidențiat va fi amânat pentru data de 8 decembrie, motivul invocat fiind lipsa unui ministru al Educației care sa semneze ordinele corespunzătoare.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Ordonanța de Guvern nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi este organizat, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an. Calendarul stabilit anul trecut prevedea că in data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta.

Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naționale care presupune elaborarea a 7 ordine de ministru, 3 dintre acestea fiind comune MS și MEC“, se arată în sursa citata.

Astfel, primul din ordinele comune vizează aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de Rezidențiat. Prin cel de-al doilea este stabilită comisia comuna centrala, dar și comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea noiembrie 2019; (conform art. 7 din HG nr. 899/2002). Totodată, in cel de-al treilea ordin se aproba cifra de școlarizare la Rezidențiat.

In aceste condiții, Ministerul Sănătății informează că a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau chiar un ministru interimar, instituția condusă de ministrul Sorina Pintea se află în imposibilitate de a emite aceste acte normative. 

Citeste si Sunt Rezident, Acum ce Urmează? De Ce Să Ții Cont când Începi Rezidențiatul – De la Alegerea Specialității, la Gărzi și Salarii pentru Rezidenți

Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de premier la președintele României, iată ca ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a-și îngriji și ajuta semenii”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, potrivit comunicatului de presă menționat.

Sorina Pintea a mai explicat faptul că această situație putea fi evitată, având în vedere contextul politic actual.  În aceste condiții, a fost gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului de rezidențiat.

Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, iar calendarul stabilit de conducerea Ministerului Sanatatii se va desfășura după cum urmează:

– înscrierea candidaților se va desfășura în perioada 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: va fi efectuată cel târziu până in 14 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a tuturor listelor cu candidații admiși în concurs, împărțiți pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

– alegerea posturilor sau a locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare în cauza: 6-14 ianuarie 2020;

– repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

In privința centrelor universitare, examenul se va desfășura la fel că în anii trecuți, in 6 centre: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Examenul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă care va conține 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial toate informațiile privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

Citeste si Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment