INTERVIU Mihai Tuca, medic medicina de urgenta: „In medicina de urgenta esti prima mana”

INTERVIU Mihai Tuca, medic medicina de urgenta: „In medicina de urgenta esti prima mana”

Idealist, actor de film, pianist, redactor, frate, pasionat de gastronomie si antreprenoriat, implicat in actiunile Fundatiei pentru S.M.U.R.D si interventiile S.M.U.R.D si ale Crucii Rosii Romane, Mihai Tuca ne-a vorbit despre ce inseamna sa dai suta la suta pentru pasiunea si profesia de viitor medic in Romania.  

Mihai ne spune ca a ales sa practice medicina in Romania “pentru ca este roman”. 

La fel ca in aproape toate specializarile medicale din Romania, sistemul medical are nevoie de medici bine pregatiti si implicati, responsabili si asumati in deciziile profesionale pe care le iau de zeci si sute de ori pe zi pentru pacientii lor. In multe dintre discutiile cu medici in Romania, am auzit des exprimarea „pacientii mei”, si niciodata „pacientii sistemului medical”, ceea ce arata cat de personala si asumata este responsabilitatea medicilor de a trata pacientii, intr-un sistem medical si o infrastructura medicala care a evoluat, dar care mai are un lung drum pana departe. Un astfel de viitor medic este Mihai Tuca. Avand o experienta deosebit de variata pentru varsta lui, Mihai se pune zilnic in slujba oamenilor alaturi de colegii sai medici. 

Ce te-a determinat sa alegi profesia de medic in Romania, a fost un moment specific in viata ta cand ai decis ca vrei urma aceasta cariera, a fost un moment de cotitura, te-a inspirat ceva sau cineva? 

Nu sunt printre cei ce afirma ca ”medicina m-a ales pe mine” sau ca ”am urmat medicina pentru ca am simtit o chemare, o unda, o vibratie”. Respectul pentru apararea dreptului la ocrotirea sanatatii mi-a fost prezentat inca de mic fiind. Aceasta a fost determinarea. 

Nu putem aminti despre un moment unic, decizional, in alegerea acestei cariere, ci despre un cumul de situatii si intamplari ce au avut un unic rezultat. Aleg medicina in Romania pentru ca sunt roman. Romania este o tara ca oricare alta, unde oricine poate contribui la dezvoltarea ei daca-si cunoaste limitele.   

De ce medicina de urgenta? Daca ar fi sa descrii aceasta specializare in cateva cuvinte, comparativ cu celelalte specializari, care ar fi acestea

Pentru ca vorbim despre primele 10 minute, minutele ”de platina” de la debutul starii de alterare a pacientului. Esti prima mana. Daca tu ai gresit, medicul din sectie nu mai are ce consulta. 

In medicina de urgenta este nevoie de generalistul cu abilitati specifice, ce stapaneste urgentele din toate specialitatile, la toate grupele de varsta si care are capacitatea de a asigura si restabili functiile vitale indiferent de situatia de fata. 

Este bine sa intelegem ca fiecare ora ”de aur” si fiecare minut ”de platina”, nu exista numai in medicina de urgenta. 

Este si acum la fel ca in prima zi, o dragoste la prima vedere? Daca ar fi sa privesti inapoi, cum a fost prima zi de munca? Ce anume este cel mai greu si provocator in aceasta meserie? 

Dragostea la prima vedere este doar ”un sindrom” caracterizat printr-o hipersecretie de adrenalina si dopamina. Nu este obligatoriu sa simti efectele adrenalinei cand mergi cu ambulanta sau esti la caz. 

De exemplu, prima zi, primul caz, un stop-cardiorespirator, ce adrenalina sa simti? Adrenalina curgand prin vene trebuie sa o simta victima, pentru ca ei ii este benefica atunci. 

De multe ori, exista acel cineva care taie ”firul”, fara a ne intreba si pe noi daca ne suntem de acord cu acesta situatie. S-a dat solicitarea, avem un pacient inconstient (stop cardio-respirator) la aproximativ 3 kilometri distanta. Fiind mereu echipati, in baza, am si iesit intr-un minut pe banda de circulatie. Desi anul acesta se implinesc 113 ani de la infiintarea Ambulantei, inca mai exista soferi ce nu acorda prioritate salvarii, si ma supara faptul ca sunt multi din acestia. 113 ani… si parca-n zadar. Desi circulam cu 160 km/h si ambulanta trece sensul giratoriu cu 90-100 km/h, gasesti un sofer care sa tina geamurile inchise, muzica la maximum, fix in calea noastra. In aceasta cursa suntem noi, cei ce vrem sa salvam, si inca cineva sau ceva.

Ajuns la caz, se urmeaza protocolul specific: siguranta salvatorului si a victimei, anamneza sau examen obiectiv, evaluarea victimei, tratamentul corespunzator. Desi am resuscitat, administrat socuri, medicatie intra-venoasa, oxigenoterapie si alte proceduri, timp de 50 minute, pacientul nu a fost de acord cu noi si ne-a explicat prin linistea sa ca trebuie sa-l lasam in pace si sa acceptam situatia impusa de soarta.  

Totul este greu. Fiecare ramura medicala reprezinta o provocare zilnica pentru personalul medical cu studii superioare. In urgenta, cel mai provocator este managementul cazurilor divergente.

Citeste si: Prof. Univ. Dr. Leon Dănăilă, mesaj pentru România

Acum, dupa experienta in medicina de urgenta la Crucea Rosie, Serviciul de Ambulanta si SMURD, ce crezi ca ar fi prioritar de rezolvat in sistemul medical din Romania? Daca maine ai avea putere de decizie, care ar fi primele masuri pe care le-ai dori implementate cat mai curand? 

Din punctul meu de vedere, sistemul medical din Romania are nevoie urgenta de o ”igienizare” completa si corecta. 

As implementa educatia medicala si primul ajutor de baza ca materii obligatorii in programa de invatamant pentru clasele gimnaziale, cu demonstratii practice (80%) pe manechine si echipamente. Sa nu uitam si de campaniile de screening pentru diferite forme de cancer, pentru care as lupta in vederea cresterii numarului acestora. 

Cum ai caracteriza comunicarea intre medici (mai ales in zona inter-disciplinara) si medici-pacienti, ce se poate imbunatati si care sunt provocarile in aceeasta zona? 

Comunicarea intre medici, precum si cea cu pacientul reprezinta ”standardul de aur” in diagnosticarea oricarei patologii. Acest subiect este sters de pe harta medicala romaneasca. 

Principalele caracteristici ale medicinii de urgenta sunt interdisciplinaritatea si nevoia de a actiona rapid. 

Daca ar fi sa dai un sfat unui tanar aflat la inceputul carierei medicale, care ar fi primele lucruri pe care ar trebui sa le stie despre aceasta meserie? Si mai ales, daca vrea sa se indrepte catre medicina de urgenta, ce l-ai sfatui in privinta pregatirii sale medicale si a modului de abordare a acestei profesii? La ce sa fie atent, ce sa invete, pentru ce sa se pregateasca?

Fiecare pas pe drumul sau trebuie executat fara graba si cu maxima siguranta. Fiecare are locul sau sub soare! 

Cine doreste sa urmeze urgenta trebuie sa prezinte dedicatie pentru acest domeniu, pentru ca doar cu pasiune vei putea excela. Studentului curios ii este recomandat sa participe la interventiile SMURD si/sau SAJ, aceste situatii fiind posibile prin programele de voluntariat aflate in vigoare. 

Sa-i fie atentia distributiva. Sa gandeasca dupa harti mentale. Sa puna intrebari atunci cand nu stie, deoarece student fiind, ti se cuvine sa nu stii. Sa participe la conferinte si congrese medicale pentru a se familiariza cu mediul in care acesta va activa.  

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment