Informații esențiale despre metodele contraceptive reversibile de lungă durată

Informații esențiale despre metodele contraceptive reversibile de lungă durată

Metodele contraceptive reversibile de lungă durată își mențin efectul pe o durată de câțiva ani. Dacă pacienta dorește să rămână gravidă, poate înceta utilizarea acestora în orice moment.

Dispozitivul sau sistemul intrauterin (DIU)

Dispozitivul sau sistemul intrauterin este cunoscut sub denumirea de sterilet. Acesta este un dispozitiv în forma literei “T” care conține cupru, dispozitivul fiind introdus în uter de către un medic specialist.

Dispozitivul intrauterin este eficient si practic, fiind indicat pentru cuplurile monogame care nu își doresc copii pe termen mai îndelungat. Unii medici consideră utilizarea acestui dispozitiv ca fiind o metodă contraceptivă ideală.

Cum funcționează dispozitivul intrauterin? Dispozitivul intrauterin împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul, să fertilizeze ovulul și poate împiedica atașarea (implantarea) ovulului în uter. Dispozitivul intrauterin nu oprește ovarele să elibereze ovule (să ovuleze) în fiecare lună.

Dispozitivul intrauterin de cupru poate fi utilizat pe o durată de până la 10 ani. După extragerea acestui dispozitiv, este posibil ca pacienta să rămână însărcinată.

Așa cum s-a precizat anterior, medicul specialist sau un alt furnizor de servicii medicale trebuie să introducă acest dispozitiv în uter.

Șansa de a rămâne însărcinată cu utilizarea tipică (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care utilizează această metodă, mai puțin de una pate rămâne însărcinată.

Utilizarea acestui dispozitiv crește riscul apariției unor efecte secundare precum: crampe abdominale, creșterea perioadei de sângerare menstruală și de sânge eliminat, apariția sângerărilor între perioadele menstruale.

Unele riscuri mai puțin obișnuite asociate utilizării dispozitivului intrauterin sunt reprezentate de: boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică (o sarcină în afara uterului), perforația uterină, eliminarea dispozitivului intrauterine, caz în care nu mai există protecție pentru apariția unei sarcini.

Contraindicatiile pentru utilizarea dispozitivului intrauterin din cupru includ: alergia la cupru, boala Wilson și anemia (aceasta din urmă fiind o contraindicație relativă).

Este important de precizat că utilizarea dispozitivului intrauterin nu protejează organismul împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Dispozitivul intrauterin cu progesteron

Dispozitivul intrauterin cu progesteron este un dispozitiv în forma literei “T” care conține un hormon din clasa progesteronilor. Acest dispozitiv este plasat în uter de către un medic specialist.

Cum funcționează dispozitivul intrauterin cu progesteron? Dispozitivul intrauterin cu progesteron acționează prin îngroșarea mucusului colului uterin, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul și, de asemenea, subțiază mucoasa uterului.

Dispozitivul intrauterin cu progesteron poate fi utilizat pe o perioadă de la 3 până la 5 ani, în funcție de tipul acestuia. După extragerea acestui dispozitiv, este posibil ca pacienta să rămână însărcinată.

Plasarea acestui dispozitiv în uter se realizează de către un medic specialist sau de către un alt furnizor de servicii medicale. Plasarea acestui dispozitiv este posibil să necesite anestezie locală.

Șansa de a rămâne însărcinată cu utilizarea tipică (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care utilizează această metodă, mai puțin de una pate rămâne însărcinată.

Utilizarea acestui dispozitiv crește riscul apariției unor efecte secundare precum: menstre neregulate, amenoree (absența a sângerărilor menstruale), dureri abdominale / pelvine.

Unele riscuri mai puțin obișnuite asociate utilizării dispozitivului intrauterin cu progesteron sunt reprezentate de: boala inflamatorie pelvină, apariția unor infecții severe, sarcina extrauterină, perforația uterină, eliminarea dispozitivului intrauterin (când nu mai există protecție împotriva unei sarcini nedorite).

Contraindicatiile pentru sterilet hormonal includ: cancerul de san, unele boli hepatice, trombofilia, tromboza venoasa profunda, accidentele trombembolice in antecedente.

Este important de precizat că utilizarea dispozitivului intrauterin nu protejează organismul împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Tija implantabilă

Tija implantabilă este o tijă subțire, de dimensiuni potrivite, care conține un hormon din clasa progesteronilor. Este plasată sub piele pe interiorul brațului superior.

Cum funcționează tija implantabilă? Tija implantabilă oprește ovarele să elibereze ovule și îngroașă mucusul cervical, ceea ce impiedica spermatozoizii sa ajungă la ovul.

Poate fi utilizată pe o perioadă de până la 3 ani.

Plasarea tijei implantabile se realizează de către un medic specialist. După realizarea anesteziei locale, medicul specialist va plasa tija sub pielea brațului cu ajutorul unui ac special.

Șansa de a rămâne însărcinată cu utilizarea tipică (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care utilizează această metodă, mai puțin de una poate rămâne însărcinată.

Unele efecte secundare pe care utilizarea tijei implantabile le presupune includ: modificări ale perioadelor de sângerare menstruală, creșterea în greutate, durerea de cap, acneea.

Unele riscuri mai puțin obișnuite asociate utilizării tijei implantabile cu progesteron sunt reprezentate de: apariția complicațiilor la inserția și îndepărtarea acesteia, inclusiv durere, sângerare, cicatrizare, infecție sau mișcare a implantului către o altă parte a corpului, sarcina extrauterina, chisturile ovariene.

În unele cazuri rare poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge, atacurilor de cord sau accidentelor vasculare cerebrale.

Este important de precizat că utilizarea tijei implantabile cu progesteron nu protejează organismul împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Injecția contraceptivă

Prin intermediul acestei metode, hormonii se administrează pe cale injectabilă la fiecare 3 luni. Dacă pacienta dorește să rămână gravidă, poate înceta utilizarea hormonilor injectabili.

Această metodă constă în administrarea de hormoni din clasa progesteronilor fie intramuscular, fie subcutanat.

Cum funcționează injecția contraceptivă? Hormonii administrați opresc ovarele să elibereze ovule și, de asemenea, îngroașă mucusul cervical, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.

La ce perioade trebuie realizată injecția contraceptivă? Este necesară o injectare la fiecare 3 luni de către un furnizor de servicii medicale.

Șansa de a rămâne însărcinată cu utilizarea tipică (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care utilizează această metodă, până la 6 pot rămâne însărcinate.

Unele efecte secundare pe care injecția contraceptivă le presupune includ: scăderea densității osoase, sângerările neregulate sau sângerările între menstre, durerile de cap, creșterea în greutate, nervozitatea, ameţeala, disconfortul abdominal.

Unele riscuri mai puțin obișnuite asociate injectării contraceptive cu progesteron sunt reprezentate de sarcina extrauterină.

În unele cazuri rare, poate crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

Este important de precizat ca utilizarea tijei implantabile cu progesteron nu protejează organismul împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Bibliografie:

Shah MB, Hoffstetter S. Contraception and sexuality. Minerva Ginecol. 2010;62(4):331-47.

Straw F, Porter C. Sexual health and contraception. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2012 Oct;97(5):177-84.

Fda.gov.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment