Metode simple pentru a face bani ca student la medicina

Metode simple pentru a face bani ca student la medicina

Facultatea de Medicina se intinde pe 6 ani si, uneori, pentru un student la medicina este destul de dificil ca unicul sau venit sa fie de la parinti/familie.  Sistemul universitar medical se imparte in taxa si buget, iar taxa este, in momentul de fata, 2000 euro/an. Ceea ce face si mai dificila acomodarea este faptul ca, odata trecut la taxa, chiria caminelor creste cu 100 RON, abonamentul de RATB  nu mai este decontat (dar primesti in continuare reducere 50%).

Chiar daca nu esti la taxa, stilul de viata ramane in continuare costisitor. Pentru cei care nu sunt din Bucuresti, ramane valabil costul chiriei, mancare si transport. Un alt lucru care trebuie mentionat este numarul mare de carti, tratate si atlase pe care trebuie sa ti le cumperi pe parcursul facultatii. Un tratat costa, in medie, 300 RON si chiar daca uneori il poti lua si xeroxat, tot este o suma importanta. De asemenea, trebuie sa-ti cumperi si uniforme, halate, papuci de spital, stetoscop (pretul variaza de la 40 RON pana la  1900 RON, in functie de cat de performant este).

Pe langa acestea, sa nu uitam ca studentia este una dintre cele mai frumoase perioade din viata ta si ar trebui sa profiti la maxim. Insa, care este statusul financiar dupa toate cheltuielile, atunci cand singura ta sursa de venit provine din ajutorul familiei?

Exista cateva variante pentru a obtine niste venituri in plus:

1. Universitatea de Medicina si Farmacie ofera mai multe tipuri de burse:

“Bursele pentru stimularea performantei, acordate din fonduri de la bugetul de stat, sunt burse de merit si de performanta si se acorda studentilor din invatamantul superior de stat,  inmatriculati la programe de studii universitare cu frecventa.”

“Bursele pentru sustinerea financiara a studentilor cu venituri reduse sunt: burse sociale si burse sociale ocazionale. Acestea sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe baza de  cerere, in functie de situatia socioeconomica a familiei studentului si a criteriilor generale stabilite prin prezentul ordin si a criteriilor specifice, elaborate conform metodologiei proprii.” In plus, exista o bursa speciala Thoma Ionescu pentru activitati de dezvoltare profesionala, sociala si culturala. Mai multe informatii despre cum puteti accesa aceste burse puteti citi aici.

2. O alta varianta ar fi gasirea unui job part-time, insa aceasta este viabila doar pentru cei din ultimii 3 ani de facultate. Pentru ceilalti, o varianta ar fi sa lucreze in weekend, daca simt ca pot face fata volumului mare de invatat. Un job pe timpul studentiei este o provocare. Chiar si fara job, timpul nu este intotdeauna suficient pentru a invata asa cum iti doresti, insa, spun din experienta, ca un job te responsabilizeaza si te face mai calculat (atat financiar cat si ca timp).

3. Creeaza-ti un blog!

Atat timp cat esti in domeniul medical si consideri ca ai suficiente resurse pentru a face articole de calitate pe aceasta tema, este una dintre cele mai bune alegeri. Chiar daca la inceput va fi mai greu sa iti cresti audienta, tine minte ca un continut bun va atrage intotdeauna multi vizitatori.

In timp se vor vedea rezultatele si, in plus, blogul te poate ajuta mai tarziu in cariera ta. Daca ti se pare complicat sa te ocupi singur de un blog, exista reviste medicale online care cauta colaboratori si care platesc pentru fiecare articol realizat.

4. Avand in vedere ca atat pentru admitere cat si in timpul facultatii ai aprofundat notiuni de anatomie, chimie sau fizica, poti sa oferi meditatii de specialitate celor mai mici. De asemenea, poti pregati elevii pentru examenul de admitere. Insa, trebuie sa accepti ca este o responsabilitate foarte mare si trebuie sa-ti placa ceea ce faci. Acest lucru te poate orienta si catre o profesie universitara mai tarziu.

Varianta aceasta este potrivita pentru tine ca student la medicina pentru ca asa iti impartasesti  cunostintele, ajuti oameni cu aceleasi aspiratii ca tine si, astfel, iti mentii materia actualizata in memorie.

5. Vinde-ti cartile de care crezi ca nu mai ai nevoie. Asa cum am mentionat anterior, volumul de carti cumparate de-a lungul facultatii este destul de mare, insa nu toate cartile sunt necesare pe termen lung (nu ma refer la tratate sau atlase). Astfel, iti poti recapata jumatate din suma investita si o poti folosi pentru cumpararea urmatoarelor carti.

 

Ca student ai o multime de dorinte: vrei sa iesi in oras cu prietenii, vrei sa gasesti o chirie ok, vrei sa-ti cumperi materiale pentru facultate (carti, uniforme, halate, stetoscop etc) si multe altele. Insa, daca nu ai suficienti bani uneori trebuie sa renunti la anumite lucruri. Sper ca ideile prezentate sa-ti fie de ajutor pentru a-ti suplimenta veniturile si pentru a-ti indeplini aspiratiile! 🙂

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment