Meseria de moasa: tot ce trebuie sa stii despre profesia miracolelor vii

Meseria de moasa: tot ce trebuie sa stii despre profesia miracolelor vii

Incet, incet, ajungi la sfarsitul liceului, iar cu cat te apropii mai mult de finalul acestei etape, se poate intampla ca viitorul sa ti se para nesigur. Asa ca, noi te intrebam: cat de bine te cunosti? Ce stii despre tine?  Ai descoperit care sunt lucrurile care iti plac si care te fac fericita? Daca, punandu-ti chiar tu aceste intrebari, descoperi ca iti place sa aduci vindecare oamenilor, sa salvezi vieti, ba chiar mai mult, sa ajuti in procesul de a da viata unor minuni, inseamna ca articolul pe care noi l-am pregatit astazi este chiar pentru tine!

Exista o profesie a miracolelor vii. Un loc in care, prin simpla ta prezenta, poti sa aduci alinare, bucurie, zambete peste zambete si incredere. Este o cariera frumoasa si gandindu-ne la tot ce presupune ea, frumos pare un cuvant mult prea simplu. Noi te indrumam sa iti alegi meseria miracolelor vii – alege meseria de MOASA!

Moasa este acea persoana binecuvantata si cu mult har, care are un rol important la nasterea unui copil si nu doar atat. Uite care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine aceasta titulatura si care sunt responsabilitatile in meseria de moasa:

  1. Ce studii trebuie sa aiba o moasa:

Pentru ca tu sa devii o moasa cu licenta, trebuie sa urmezi o Facultate de Moase din cadrul Universitatilor de Medicina (Carol Davila in Bucuresti, Galati si Craiova). Odata cu finalizarea cursurilor, vei fi specializata in fiziologia gravidei, nasterii si noului nascut. Avizul de libera practica in obstretica se va emite dupa o perioada de practica realizata in timpul facultatii, timp in care tu vei asista la 40 de nasteri in calitate de studenta.

Important de retinut este ca, terminand aceasta facultate, tu poti lucra atat in domeniul public, cat si in privat.

  1. Examenul de admitere la Facultatea de Moase:

Examenul de admitere la Facultatile de Moase cuprinde doua probe:

  • Proba obligatorie la Biologie (60 de intrebari);
  • Proba la alegere Fizica sau Chimie (20 de intrebari).

Actele necesare inscrierii:

  • Cerere tip de inscriere, completata de secretari pe calculator si semnata de candidat;
  • Diploma de bacalaureat, in original si copie legalizata, aceasta din urma necesara pentru cei care se inscriu la a doua facultate, cu actul doveditor al acestei situatii;
  • Buletinul de identitate;
  • Certificat de nastere, in copie legalizata;
  • Trei fotografii color tip buletin;
  • Adeverinta medicala de la medicul scolar/ medicul de familie care atesta ca persoana este apta pentru invatamant.
  1. Care sunt responsabilitatile unei moase:

Meseria de moasa presupune urmarirea femeii insarcinate, sa asisti la nasterea ei, sa o insotesti si sa ii oferi consultanta cu privire la perioada care cuprinde primele 6 saptamani dupa nastere. Insa, activitatile une moase nu se termina aici. O moasa este responsabila cu:

  • Urmarirea, monitorizarea si acordarea ingrijirii conform prescriptiei medicale femeilor insarcinate;
  • Urmarirea, monitorizarea si informarea medicului asupra evolutiei travaliului si a starii intrauterine a fatului;
  • Identificarea unor posibile anomalii la mama si la copil, care necesita interventia medicului, pe care il asista in aceasta situatie;
  • Asigurarea si pregatirea completa a mamei pentru nastere;
  • Desfasurarea activitatilor de educatie pentru sanatate, alaptare naturala;
  • Initierea si desfasurarea programelor de pregatire a viitorilor parinti;
  • Asistarea nasterile normale in prezentatie craniana si numai de urgenta in prezentatie pelviana efectuand la nevoie epiziotomie / epiziorafie;
  • Adoptarea masurilor de urgenta in absenta medicului, pentru extractie manuala de placenta si control uterin manual, monitorizarea si sustinerea functiilor vitale pana la sosirea medicului;
  • Acordarea primelor ingrijiri nou-nascutului si este responsabila de identificarea lui;
  • Oferirea educatiei sexuale tinerelor.

In cazul in care iti place ce ti-am povestit despre meseria de moasa, urmareste perioada inscrierilor la facultatile de profil, alegand astfel un viitor frumos si linistit. Bucura-te de vietile pe care le aduci pe lume si ofera mamelor toate sfaturile invatate!

Daca esti deja moasa si esti in cautarea unui loc de munca, iti recomandam sa iti creezi un cont aici, pentru a fi la curent cu ofertele de joburi pe acest post.

Sursa imagne: Bonnie Kittle, Unsplash

 

Despre Autor

Simion Tatiana

Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!

Facebook Comment