De-a lungul timpului, s-a observat o legatura stransa intre medicina si literatura, ambele punand pe primul loc comportamentul uman. Pentru medici sunt mult mai usor de prezentat, argumentat si inteles trasaturile fiecarui tip de personalitate avand in vedere ca zilnic au contact cu diferiti pacienti. Practic, prin transpunerea literara, acestia limiteaza perspectiva sensibilitatii.
Printre cei mai pasionati cititori de literatura se afla medicii. In ciuda programului incarcat, reusesc sa fie la curent cu literatura moderna, dar sunt atrasi si de cea clasica. Nu este de mirare ca unii dintre cei mai mari scriitori au fost medici: Cehov, Cronin, Jung etc. O alta trasatura comuna ar fi ca majoritatea scriitorilor au suferit de anumite patologii, care s-au “impregnat” in operele lor (Dostoievski – epilepsie, Balzac – cardiac, Proust – astmatic, Tolstoi – sifilis, Nietzsche – despresie).
Am facut o lista cu unele din cele mai remarcabile opere literare care se leaga de medicina, atat prin stilul scrierilor, cat si prin legatura autorilor cu domeniul medical.
- “Idiotul” de Feodor Dostoievski: este cea mai importanta opera a acestuia, a aparut in anul 1869 si il are in prim plan pe prințul Lev Nikolaevici Mîșkin, care din cauza bolii sale (epilepsie) este numit de toti “Idiot”. Feodor Dostoievski a fost un scriitor rus, bolnav de epilepsie, cu un destin tragic, lucru ce se poate simti in scrierile sale.
- “Dama cu camelii” de Alexandre Dumas: are in centru povestea de dragoste dintre Armand Duval si curtezana Marguerite Gautier (bolnava de tuberculoza). La momentul respectiv nu se cunosteau toate implicatiile acestei boli, iar modul de descriere al patologiei se bazeaza pe observatiile clinice.
- “Trei camarazi” de Erich Maria Remarque- este o poveste impresionanta despre sacrificii si despre problemele medicale prezente in perioada dintre primul si al doilea razboi mondial.
- “Wintergirls” de Laurie Halse Anderson- o poveste care aduce in prim plan anorexia, una dintre cele mai frecvente probleme ale adolescentilor si nu numai, perspectiva creata de frumusetea chirurgicala.
- “Doctor Zhiivago” de Boris Pasternak – povestea doctorului si poetului cu acelasi nume, desfasurata intre Revolutia Rusa din 1905 si Al doilea razboi mondial.
- “Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes prezinta povestea unui soricel (Algernon) si a unui tanar de 30 de ani, cu deficientemintal pe nume Charlie Gordon. Cei doi sunt supusi unui experiment care are ca scop cresterea inteligentei. Va invit sa cititi aceasta opera pentru a vedea cum se materializeaza acest test si care sunt consecintele.
Tu cu ce carti ai completa lista de mai sus?
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.