Erasmus este un proiect adresat studentilor care le permite ca, pentru o anumita perioada de timp (nu mai mult de un an universitar), sa aleaga sa studieze in cadrul unei Facultati de Medicina din alta tara. Cum facultatea la noi tine 6 ani, acestia au posibilitatea sa aleaga dintre anii 2, 3, 4 sau 5. In functie de tara aleasa se poate da un examen de limba sau este nevoie de un certificat care sa ateste ca stiti limba respectiva. Cum nu toate tarile au aceeasi structura ca facultatea din Romania, la intoarcere este posibil sa fie necesar sa dati examene in plus, pentru echivalare. Exista si avantajul de a studia materii care apartin de urmatorul an (in Romania), iar asta va insemna ca veti putea avea o mini-vacanta in perioada respectiva.
Pentru a va face o idee despre ce inseamna si care sunt avantajele si dezavantajele acestui proiect va invit sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Raluca Bievel:
1. In ce an universitar ai fost plecata? Pentru cat timp? In ce tara? De ce ai ales aceasta varianta?
Am fost plecata in anul 5 universitar. Initial, planul era sa raman, impreuna cu colegele mele, doar pentru 6 luni, dar avand in vedere ca ne-am acomodat mult mai bine decat ne-am asteptat, am ramas pana la sfarsitul anului universitar. Ca tara am ales Italia, intrucat mereu mi-au placut tarile mediteraneene.
2. Cum a fost experienta per total : profesori, stagii, laboratoare, cursuri, prezenta, examene (structura, sistem de notare), colegi?
Ca experienta pot sa spun ca a fost una extraordinara. O sa imi aduc aminte oricand cu placere, dar si cu putina melancolie, deoarece a fost o perioada parca prea scurta.
Legat de sistemul lor medical: italienii sunt invatati sa faca multe cursuri teoretice si mai putina practica. Deci ca sa rezolvam aceasta problema, trebuia sa mergem noi sa vorbim cu fiecare profesor in parte pentru a-i explica cum este sistemul in Romania si cate ore de practica trebuie sa facem. Dar asta a fost si un avantaj, pentru ca in unele zile eram doar noi cu profesorii si se puteau ocupa mult mai bine si mai in detaliu de noi. Profesorii sunt deschisi sa arate cat mai mult, sa raspunda la orice intrebare.
Legat de examene, toate examenele sunt orale, la care trebuie sa vorbesti liber, direct, fara a avea minute aditionale pentru pregatirea unui anumit subiect. Sistemul de notare este de la 18 nota minima la 30 nota maxima. Examenele se pot repeta daca nu esti multumit cu nota respectiva si crezi ca poti face mai multe pentru acel examen. Echivalarea in Romania se face cu media intre nota la practica in spital si nota obtinuta la examen.
3. Poti face o paralela intre sistemul din Romania si cel din afara?
Avantajul sistemului medical romanesc este ca noi avem privilegiul de a face mai multa practica.
Avantajul sistemului medical Italian este ca au posibilitatea de a isi fixa singuri data examenelui. Exista sesiuni de examene, unde te poti inscrie la oricare examen vrei. De asemenea alt lucru interesant este faptul ca pot repeta examenele. Astfel pot aprofunda o anumita materie daca initial nu au avut suficient timp din motive personale.
4. Ai recomanda studentilor sa incerce? Ce ar trebui sa stie dinainte?
Recomand tuturor studentilor sa incerce. E o experienta care merita pe deplin! Te invata sa faci fata unor situatii noi si sa te adaptezi intr-un colectiv cu oameni complet necunoscuti. Astfel ajuti si sistemul medical romanesc prin niste lucruri pe care le-ai vazut in strainatate. Practic sa aduci un plus de vitalitate in orice activitate. Si as recomanda sa invete italiana inainte de a pleca pentru a le fi mai usor sa se acomodeze.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.