Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a VI-a

Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a VI-a

Recenziile din partea studentilor medicinisti legate de experienta Erasmus continua. De data aceasta Maria-Iulia Petcu, medic rezident pe Neonatologie, s-a oferit sa ne raspunda catorva intrebari. Pentru a descoperi intreaga povestire, va invit sa cititi urmatorul interviu:

1. In ce an universitar ai fost plecata? Pentru cat timp? In ce tara? De ce ai ales aceasta varianta?

Am fost plecata in anul 5 pentru tot anul universitar. Am ales Cadiz, Spania pentru ca mi-a parut un loc atat de frumos dar totusi necunoscut cu o istorie impresionanta si o cultura demna de explorat.

2. Cum a fost experienta per total : profesori, stagii, laboratoare, cursuri, prezenta, examene (structura, sistem de notare), colegi?

Facultatea:

  Teorie si Examene

  1. Partea teoretica este mult mai usoara ca la noi. Ei pun accentul pe clinica si diagnostic diferential si mai putin pe fiziopatologie. Cursurile de multe ori sunt utile, depinde de fiecare materie in parte, sunt usor de urmarit, iar limba se invata imediat. Prezenta la cursuri nu este obligatorie, insa la seminarii da. La seminarii se recapituleaza cursurile cu implicare in sfera notiunilor practice.
  2. In Spania, chiar si in anii mari se merge pe sistemul sesiunii. Examenele sunt foarte grele. Intrebarile sunt de tip caz clinic care combina mai multe cursuri intr-un singur “enunt”.  Sunt cateva examene ( urologie, endocrine, diabet, reumatologie si boli infectioase) cu grila negativa. Fiecare examen este format din intrebari grila (mini caz clinic) si la sfarsit un caz clinic complex. Chirurgia difera de la an la an: sinteza/grile/sinteza+grile.
  3. Sistemul de notare este ca la noi de la 1-10 in schimb notele sunt foarte mici. Pentru ei nota 7 este o nota mare pe cand la noi nu e.
  4. Profesorii sunt foarte deschisi si dornici sa ajute, insa nu tin cont ca esti strain; la examen esti tratat ca orice alt student spaniol.

  Practica

La ei este mult mai putina practica, dar medicii inteleg cand le spui ca trebuie sa faci ore suplimentare. Te ajuta foarte mult, te respecta si te incurajeaza. Esti colegul lor indiferent ca esti student sau rezident. Sentimentul cand seful sectiei iti cere parerea este coplesitor. In fiecare zi este pauza de media-mañana in jur de ora 11 unde medicii se duc la cantina si beau cafea si discuta; evident ca esti invitatul lor si de obicei ei platesc sub pretextul ca esti la inceput de cariera si nu ai bani. Depinde mult implicarea fiecaruia si devotamentul dovedit.

Spitalele sunt 3: in Cadiz, in Puerto real la 15 min de Cadiz si in Jerez cam la 30/40 de min. Eu am fost in Puerto Real si a fost foarte bine, spitalul fiind mai mic si avand mai putini rezidenti am facut multe lucruri: intubari, punctii lombare, paracenteze, mana a 2-a in diverse operatii. Chiar daca sunt mai multe spitale, examenul este la fel pentru toata lumea si se da in facultate. Sunt 3 studenti la un medic, dar de multe ori eram singura.

 Echivalarea : nu am avut probleme cu echivalarea, totul a decurs foarte lin.

Colegii sunt foarte ok, mereu dornici sa impartaseasca informatii.

3. Poti face o paralela intre sistemul din Romania si cel din afara?

Avantaje:

Nu exista sistem buget/taxa drept urmare, colegii se ajuta intre ei la un nivel mult mai diferit fata de al nostru.

La ei se pune accent pe caracteristicile principale ale patologiei, diagnosticului diferential si al tratamentului.

Vezi care este diferenta de abordare atat fata de patologie cat si fata de pacienti.

Dezavantaje:

Chiar daca pun accentul pe chestii care mie mi s-au parut esentiale, daca nu aveam baza tocita in Romania nu cred ca reuseam sa obtin note mari si sa raman la buget.

Sistemul lor de practica este mult mai putin fata de al nostru, eu am avut norocul ca trebuia sa fac mai multe ore si am format o anumita legatura cu tutorii mei astfel am avut o experienta de neuitat.

4. Ai recomanda studentilor sa incerce? Ce ar trebui sa stie dinainte?

Da, clar as recomanda. Este o experienta ce contribuie in mod cert atat la dezvoltarea personala cat si la cea profesionala.

Orice student care se inhama la asa ceva trebuie sa stie ca desi pare ca se aventureaza singur, mereu va fi cineva aproape de el in aceeasi situatie, iar lucrurile curg de la sine.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici. 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment