Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a V-a

Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a V-a

Ruxandra Iliescu este studenta in anul 5 la Medicina Generala si a ales sa plece cu Erasmus, in Italia. In interviul de mai jos o sa gasiti informatii legate de experienta pe care a avut-o in Palermo, sistemul de predare, modul de examinare al studentilor medicinisti cat si pareri personale legate de colegi, profesori si tara in sine.

1.In ce an universitar ai fost plecat/a? Pentru cat timp? In ce tara? De ce ai ales aceasta varianta?

As incepe prin a spune ca regret ca nu am ales sa plec si in anul 4, avand in vedere ca perioada maxima de mobilitate este de 24 de luni. Am fost plecata in anul 5, initial pentru 5 luni, insa mi-am prelungit sederea cu inca 2 luni pentru a putea efectua toate stagiile de practica pe care mi le alesesem. Optiunea mea initiala a fost Franta insa am sfarsit prin a pleca in Palermo, Italia.

2.Cum a fost experienta per total : profesori, stagii, laboratoare, cursuri, prezenta, examene (structura, sistem de notare), colegi?

Experienta poate fi descrisa cel mai bine termenul de diversitate. Atat din punct de vedere academic, cat si din punct de vedere social si de dezvoltare personala. Ceea ce difera de structura anului universitar este ca, acolo, studentii nu fac stagii de practica, ci au doar cursuri teoretice. Acest lucru, insa, a fost de bun augur pentru noi, intrucat nu mai exista acea “aglomeratie de studenti” la L.P-uri. Astfel, a fost necesar sa mergem inainte de fiecare stagiu si sa discutam cu profesorii, sa le explicam cum stau lucrurile in Romania. In final nu au fost probleme, ba chiar s-au aratat foarte binevoitori si ne-au tratat mereu exact cum ne-am astepta sa fim tratati si in tara. Am apucat sa vedem pacienti, sa exersam manevre si am simtit mereu ca suntem pretuiti si nu ignorati cum se intampla, adeseori, in tara. Cu mici exceptii, toate stagiile au fost interesante si partea cea mai buna este ca nu stateam sub semnul stresului, cum se intampla deseori aici. Daca la stagiile de practica prezenta era obligatorie, la cursuri mergeam pentru a ne familiariza cu limba si pentru a vedea cum decurg lucrurile si in alta parte, acestea nefiind obligatorii. Din punct de vedere al examenelor, am avut atat examene orale, cat si scrise, si in limba engleza, si in italiana, in functie de bunavointa profesorilor. Sistemul de notare este diferit fata de noi, in sensul ca notele sunt reprezentate de punctaje de la 0 la 30, cu intervale care corespund notelor de la noi: pentru nota 10, 30 sau 29 pct, nota  9 – 28, 27 etc. O mica problema au fost suporturile de curs, pentru ca nu stiam ce si de unde ar trebui sa invatam dar ne-am descurcat cu ajutorul studentilor italieni, care ne-au lamurit si au facut lucrurile mai simple pentru noi. Deci, imprieteniti-va cu studentii pentru ca: 1. Va exersati italiana si 2.primiti inside-uri legate de cursuri, examene. Plus, Erasmus este despre a-ti face prieteni si a socializa, deci acesta ar fi un prim pas.

3.Poti face o paralela intre sistemul din Romania si cel din afara? ( avantaje/dezavantaje)

Diferenta majora intre sistemul din Romania si cel din Italia ar fi ca nu exista asistenti universitari, grupe de studenti si stagii practice. Si acolo se efectueaza practica, insa sunt maxim 2-3 studenti/sectie, prin rotatie, deci atentia de care se bucura este mult mai mare fata de Romania. De asemenea, un examen poate fi sustinut de maximum 3 ori/sesiune, pana obtii nota dorita. Acesta ar putea fi atat un dezavantaj, pentru ca nu exista motivatia de a invata pentru a lua din prima nota maxima, insa uneori este util, mai ales cand sunt multe examene aglomerate si nu stii cum sa faci fata. Am remarcat si faptul ca se insista pe a intelege proceduri si manevre si pe a le exersa, doctorii ne incurajau sa incercam si noi, mereu au fost amabili si pot spune ca acesta este un plus fata de sistemul nostru. Sa nu mai vorbim de cat de bine dotate sunt spitalele la ei, spitale de stat, unde nu am vazut vreodata sa lipseasca lucruri cu care, in spitalele de la noi suntem uneori obligati sa venim de acasa: manusi, masti etc.

4. Ai recomanda studentilor sa incerce? Ce ar trebui sa stie dinainte?

As recomanda oricui sa incerce experienta Erasmus, este poate una dintre cele mai frumoase si complete experiente traite de mine pana acum. Te invata sa te descurci intr-o tara straina, cu toata birocratia de rigoare, sa te gospodaresti singur, sa iti faci prieteni, sa faci fata stresului si examenelor intr-o limba pe care nu ai exersat-o la nivel academic (italiana), dar vine si cu multe avantaje. Ai posibilitatea sa calatoresti, sa cunosti culturi diferite. Este poate singura perioada cand nu ai grijile de adult si poti sa te bucuri de tot ceea ce te inconjoara fara stres. Ca recomandari pentru cei care isi doresc sa participe la o astfel de experienta, as spune ca este important sa se apuce de invatat limba vorbita in tara respectiva, te ajuta foarte mult sa te poti intelege oriunde, mai ales ca engleza nu este punctul forte al italienilor. In rest, lucrurile se descopera pe parcurs, important este sa fie deschisi si dornici de a se bucura din plin de tot ceea ce ofera Erasmusul.

 

Daca ati avut parte de experiente asemanatoare, prin intermediul programului Erasmus, va invitam sa ne lasati un comentariu in sectiunea de mai jos.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment