Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a IV-a

Medicina Erasmus : recenzii din partea studentilor. Partea a IV-a

Recenziile studentilor plecati cu Erasmus se vor imparti in mai multe articole.

Fiecare experienta individuala a fost foarte complexa, iar fiecare student a venit cu noi impresii legate de sistemul medical. Ioana Manole, studenta in anul 6 la Medicina Generala, a fost plecata in anul precedent in Italia, mai exact in centrul universitar din Perugia.

1. In ce an universitar ai fost plecata? Pentru cat timp? In ce tara? De ce ai ales aceasta varianta?

Am fost plecata in anul 5 de facultate, de altfel, ultimul an in care as mai fi putut face o mobilitate Erasmus. Am ales sa stau un an intreg. Am plecat de la inceput cu aceasta idee si m-am bucurat de decizia luata. Un singur semestru e prea putin pentru a experimenta viata de student Erasmus. In plus, a fost mult mai usor cu echivalarea materiilor. Eu am ales sa merg in Perugia. Este un oras din centru Italiei, unde m-am simtit ca acasa. Inainte sa ma inscriu pentru concurs aveam de ales intre Italia si Franta,  nu eram foarte hotarata, a fost o decizie de moment sa aleg Italia, si o decizie de secunda sa aleg Perugia. Repartizarea se face foarte rapid dupa aflarea punctajelor si nu e timp prea mare de gandire, dar am fost foarte multumita de alegerea facuta.

2. Cum a fost experienta per total : profesori, stagii, laboratoare, cursuri, prezenta, examene (structura, sistem de notare), colegi?

Profesorii erau foarte dedicati materiilor pe care le predau, chiar daca erau mai multi sau mai putini studenti prezenti la curs. Nu pot spune ca faceau diferente intre noi, studentii Erasmus si cei italieni, din contra, orice nelamurire am avut, am primit cele mai bune sfaturi. Prezenta la cursuri nu era obligatorie si cred ca acest lucru te face sa vrei sa mergi la cursuri cu drag, nu doar pentru a face prezenta. Referitor la examene, exista posibilitatea de a da un examen de mai multe ori pentru ca exista mai multe date de examen. Pentru fiecare materie erau aproximativ 5 date de examen la diferenta de 2 saptamani fiecare. In acelasi timp, daca participam la un examen si nota obtinuta nu era cea dorita, puteam refuza nota cu conditia sa dam examenul in alta data.

Toate examenele sunt orale sau orale+parte scrisa si sunt in limba italiana. Profesorul pune anumite intrebari, iar raspunsul trebuie dat pe loc. Nu exista timp de gandire, sau timp pentru facut notite, in acest caz, consider ca trebuie invatat mult mai mult si mai atent decat pentru un examen grila. Aceasta metoda de examinare mi se pare foarte buna, este si destul de obiectiva pentru ca este o singura catedra cu care se da examenul, intrebarile nu au grade diferite de dificultate, exista martori la examen si nota este primita pe loc. In ceea ce priveste punctarea studentilor Erasmus, profesorii au fost corecti si destul de intelegatori in cazul in care mai greseam cate un cuvant, nu pot spune ca ne-au favorizat in vreun fel, a trebuit sa invatam aceeasi materie ca studentii italieni. Sistemul de notare este diferit. 30 sau 29 de puncte inseamna nota 10, 27-28 nota 9 si tot asa, pragul de trecere era la 18 puncte.

Facultatea si Spitalul se afla in acelasi loc, este un campus universitar in afara orasului, ceea ce este destul de bine pentru ca nu a trebuit sa mergem in diferite locuri in functie de stagii.

Nu exista decat o singura serie in fiecare an, sunt destul de putini studenti in total in facultate. Noi am avut materii diseminate in fiecare an, din aceasta cauza nu prea am avut cum sa stabilim legaturi cu studentii italieni, pentru ca in fiecare zi aveam cursuri cu alti ani.

3. Poti face o paralela intre sistemul din Romania si cel din afara? ( avantaje/dezavantaje)

In Italia, sistemul de invatamant este bazat mai mult pe studiu individual si mai putin pe partea practica. Studentii participa la cursuri, insa nu sunt obligati sa efectueze ore de practica la nicio materie. Pot merge in spital pe diverse sectii, dar prezenta lor nu este conditionata. Nu exista stagii separate, cursurile sunt zilnice, iar examenele se dau in sesiune de iarna si vara.

Noi, fiind studenti din Romania, a trebuit sa efectuam ore de practica si anume 70% din orele de practica din Romania. Pentru fiecare materie trebuia sa luam legatura cu responsabilul Erasmus si cu catedra respectiva. Consider ca acest sistem, fara practica obligatorie are avantajele si dezavantajele sale, si anume : faptul ca studentii se bazeaza mai mult pe partea teoretica le da un avantaj prin faptul ca sunt foarte bine pregatiti la notiunile de teorie, citesc foarte mult, invata foarte mult, stiu foarte multe notiuni, insa, la finalizarea studiilor contactul cu pacientul cred ca e mult prea brusc. Studentii italieni la final de facultate pot opta pentru 3 materii la care vor face un stagiu de practica de o luna. In total in toata facultatea vor face doar 3 luni de practica.

4. Ai recomanda studentilor sa incerce? Ce ar trebui sa stie dinainte?

Recomand cu toata inima orice posibilitate de a face practica si in alt sistem medical/ invatamant, oriunde ar fi acesta. Este foarte important sa ia contact si cu alte spitale si pacienti pentru a observa cultura medicala, nevoile pacientilor din afara, dedicarea medicilor, conditiile de munca. Sunt plusuri si minusuri peste tot, dar important e sa le cunosti pentru a putea imbunatati ceva. Cei care isi doresc sa plece trebuie, in primul rand, sa vrea, sa mearga la examen si sa se bucure de ce va urma. Mai ales pentru cei care studiaza in orasul natal, e o super ocazie de a iesi din rutina zilnica, de a experimenta cu adevarat viata de student, fara parinti, sa traiasca responsabilitatile de adult. Pentru a putea pleca este nevoie de un certificat de limba de nivel minim B1, preferabil B2. Bursa Erasmus se primeste de obicei in luna decembrie, deci in primele luni este nevoie de fonduri proprii pentru tot.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment