Medicina de urgenta – Empatie, rapiditate si lucru sub presiune

Medicina de urgenta – Empatie, rapiditate si lucru sub presiune

Medicina de urgenta are cateva particularitati pe care este bine sa le stiti, mai ales daca sunteti la inceput de drum profesional si va tenteaza sa va construiti cariera in zona de asistenta medicala de urgenta.

Recent, am discutat cu un medic care lucreaza de peste 20 de ani in medicina de urgenta si imi povestea ca multi studenti sunt tentati sa aleaga acest domeniu si ca o parte dintre acestia, din pacate, renunta dupa un an sau chiar si mai devreme, alegand serviciile medicale „mai usoare sau mai putin riscante”.

Adrenalina, curajul, pofta de a invata mereu lucruri noi, rapiditatea in luarea deciziilor si abilitatile dobandite in executarea sigura si rapida a manevrelor  medicale sunt ingrediente cu care lucram zilnic in acest domeniu,” imi povestea medicul cu care speram sa avem ocazia sa realizam un interviu in viitorul apropiat.

Important de stiut pentru cei care se gandesc sa lucreze in asistenta medicala de urgenta, prespital sau in sectiile UPU, este ca disponibilitatea de timp si dedicatia personala sunt factori fara de care nu poti sa performezi in acest domeniu.

Sigur, e vorba de vocatie, de chemarea catre acest domeniu, dar fiecare dintre studenti sau elevii scolilor medicale trebuie sa stie ca realitatea de zi cu zi a acestui domeniu nu are aproape nimic de-a face cu seriale precum “Anatomia lui Grey” sau cu “Doctor House”.

Ele pot inspira, pot crea contextul intentiei in constiinta unora dintre noi, dar asta nu inseamna ca din primul an de rezidentiat, de scoala sau de practica, ne putem astepta sa traim pe viu experientele imaginate in aceste seriale.

Regasiti mai jos un scurt ghid al abilitatilor pe care un asistent medical si medic de urgenta ar trebui sa le aiba, printre altele:

In primul rand,  conform definitiei, urgenta medicala este reprezentata de accidentarea sau imbolnavirea acuta, care necesita acordarea primului ajutor calificat si/sau a asistentei medicale de urgenta, la unul sau mai multe niveluri de competenta, dupa caz.

  • poate fi urgenta cu pericol vital, unde este necesara/sunt necesare una sau mai multe resurse de interventie in faza prespitaliceasca, continuand ingrijirile intr-un spital local, judetean ori regional,
  • sau urgenta fara pericol vital, unde ingrijirile pot fi efectuate, dupa caz, cu sau fara utilizarea unor resurse prespitalicesti, la un centru ori cabinet medical autorizat sau, dupa caz, la un spital (mai multe aici) .

Deci, in primul rand, ce se asteapta de la un asistent medical de urgenta?

Rapiditate si celeritate in luarea deciziilor. Urgenta medicala necesita actiunea rapida si informata asupra manevrelor medicale si asupra termenilor si codurilor medicale folosite pentru a comunica informatiile cat mai rapid si eficient in echipa medicala. Un asistent medical trebuie sa actioneze rapid, sa se miste repede, sa execute rapid si sigur pentru el si pacient manevrele medicale necesare, in situatii de pericol iminent, de viata si de moarte pentru pacient.

Diagnosticarea de catre medic, tratamentul si toate manevrele implicate trebuie sa decurga fluent si pacientul sa fie stabilizat sau sa i se acorde ajutorul medical necesar. Un pacient intr-o stare de urgenta este un pacient panicat, anxios, stresat, sau inconstient. Personalul medical trebuie sa fie opusul acestor termeni in aceasta situatie.

Multitasking si atentie distributiva. Ati intalnit de multe ori aceste concepte, dar pana nu veti lucra cu adevarat intr-o sectie de urgenta, nu o sa puteti constientiza cu adevarat ce reprezinta ele. In sectiile UPU, poate exista posibilitatea de a te ocupa, ca asistent medical, de peste 10 pacienti simultan, fiecare cu urgenta sa. Prinderea liniilor venoase, perfuzarea si monitorizarea semnelor vitale, inscrierea datelor in documentele medicale, administrarea tratamentelor, executarea manevrelor de prim ajutor in cazurile necesare, sunt doar varful iceberg-ului. Prioritizarea si managementului timpului sunt esentiale si acestea nu pot fi dobandite decat in timp si prin multa rutina de munca.

Empatia, comunicarea deschisa, inteligenta emotionala si prezenta agreabila. Sunt poate concepte prea ezoterice, dar nu doar ca ajuta, ci pot fi factori extrem de importanti in atingerea succesului intr-un caz de urgenta. Si, din ceea ce vedem astazi in zona serviciilor medicale din Romania, aceste calitati trebuie insusite si exersate cu atat mai mult. De asemenea, a fi empatic nu inseamna a fi hiper-sensibil in cazurile de extrema urgenta, care pot fi politraumatisme, hemoragii, plagi injunghiate si o multitudine de alte tipuri de urgente care pot declansa tot felul de emotii pe care nu credeati ca le puteti experimenta.

Urgenta inseamna lucrul sub presiune permanenta. Si e drept ca nu este pentru oricine. Este nevoie de acel tip de oameni pentru care viteza, adrenalina, usurinta naturala de a se adapta la cele mai diverse contexte vin natural sau reprezinta un mediu potrivit si un stil de viata. Disponibilitatea pentru a actiona cu aceeasi eficienta la ore imposibile, zi sau noapte, de a interactiona cu o multitudine de tipologii de pacienti si colegi. Este un domeniu pentru eroi si pentru oameni care oricand ar putea juca in filme, doar ca este vorba de viata reala.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment