Medicii rezidenți se vor putea pregăti și în spitalele private și cele militare

Medicii rezidenți se vor putea pregăti și în spitalele private și cele militare

Medicii rezidenti se vor putea pregăti și în spitale private și spitale militare. Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență dedicată rezidenților.

Concret, potrivit anunțului Ministerului Sănătății, pregătirea în rezidențiat este „liberalizată” prin această Ordonanță de Urgență. 

O primă modificare pe care o aduce ordonanța se referă la spitalele din administrarea statului unde rezidenții pot să se pregătească. 

Astfel, alineatul 1 al articolului 9 se modifică după cum urmează: pregătirea poate fi efectuată și în centrele universitare cu facultăți de medicină acreditate, dar și în cabinetele medicale individuale de medicină de familie sau în unități sanitare ale spitalelor militare din țară. 

Citeste si Sunt Rezident, Acum ce Urmează? De Ce Să Ții Cont când Începi Rezidențiatul – De la Alegerea Specialității, la Gărzi și Salarii pentru Rezidenți

Tot la articolul 9 mai sunt introduse alte 4 noi alineate: 

– Coordonatorii de program de rezidențiat îndrumă pregătirea în rezidențiat la nivel unitar, în mod distinct, pe fiecare specialitate atât în cadrul unităților, cât și al instituțiilor prezentate mai sus.

– În activitatea de pregătire în rezidențiat, coordonatorii de program nominalizează responsabilii de formare pe baza curriculei. 

– Responsabilul de formare trebuie să fie șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef.

– Responsabilul de formare îndrumă medicii rezidenți pe întreaga durată a perioadei de stagiu.

În Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, se mai arată și că tinerii rezidenți se pot pregăti și în cadrul spitalelor private. 

„Pregătirea în rezidențiat se poate desfășura și în cadrul unităților sanitate private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiilor de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului Sănătății (articol 9`1 – introdus după modificare). 

Citeste si Sfaturi Pentru A Avea Grija De Tine In Perioada Rezidentiatului

Ce înseamnă: Spitalele particulare și universitățile private pot pregăti rezidenții. 

Unitățile și instituțiile acestea sunt cele care propun Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii cu formarea tinerilor. 

Tot reprezentanții acestor instituții private sunt și cei care cer Ministerului Sănătății să fie nominalizați pentru pregătire. Ministerul, desigur, verifică dacă acestea întrunesc toate condițiile și criteriile 

Aceste spitale și unități sunt nominalizate la cererea lor, de către Ministerul Sănătății, după verificarea prealabilă a întrunirii condițiilor și criteriilor.

Precizări despre cheltuieli

Toate cheltuielile de personal aferente medicilor rezidenți încadrați în instituțiile de stat și private sunt suportate de bugetul de stat (articolul 13, alineat 1).

Pe de altă parte, universitățile private particulare suportă din venituri proprii cheltuielile aferente coordonatorilor de program de rezidențiat, directorilor de programe, precum și responsabililor de formare (articol 13, alineat 1`1)

Plata lunară a bursei de rezidențiat se realizează din bugetul de stat (articol 13, alineat 4).

Citeste si Rezidenti: Ce te-a inspirat sa te faci medic?

Ce spune ministrul Sănătății

„Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimăm 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat de presă.

În urma acestui demers derulat de Guvern și de Ministerul Sănătății, față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală, au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimentar, în pregătire. 

Ministerul anunță că, în prezent, echipele lucrează și pentru integrarea celor din domeniul medicină dentară şi farmacie.

Denumirea completă a OUG este: Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare precum și pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Citeste si Schimbarea specialitatii in timpul rezidentiatului

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment