Semnele care salvează vieți: Medicii și asistenții învață să recunoască victimele traficului de persoane

Semnele care salvează vieți: Medicii și asistenții învață să recunoască victimele traficului de persoane

Medicii și asistenții medicali participă la cursuri de recunoaștere a victimelor traficului de persoane, organizate de asociația eLiberare și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). 

Este vorba despre un proiect în cadrul căruia cadrele medicale din România sunt instruite de specialiști ai asociației eLiberare, care desfășoară proiecte de prevenire și combatere a traficului de persoane. 

Cel mai recent curs organizat a avut loc recent, unde medicii și asistenții din rețeaua ASSMB au aflat mai multe despre semnalele de alarmă cu privire la identificarea unor victime ale traficului. 

Potrivit unui anunț al ASSMB, cadrele medicale au aflat care sunt simptomele fizice și emoționale specifice victimelor, dar și cum să discute cu acestea și cum să le ajute să aibă încredere. 

„Este esențial ca profesioniștii din domeniul sănătății, mai cu seamă cei care lucrează în preajma copiilor, să fie bine informați și pregătiți să acționeze, deoarece fiecare semnal transmis la timp poate însemna salvarea unei vieți. Educația și prevenția sunt cheia combaterii traficului de persoane”, a declarat Iustinian Roșca, director general ASSMB.

Potrivit statisticilor, România are cel mai mare număr de copii victime ale traficului din Uniunea Europeană.

La rândul ei, asociația eLiberare a subliniat că „victimele pot ajunge în spitale, clinici sau cabinete medicale, dar nu întotdeauna știu cum să ceară ajutor. De aceea, medicii și asistentele medicale joacă un rol crucial în recunoașterea și protejarea lor”. 

Iată: 7 sfaturi de comunicare cu copiii dacă lucrezi în secția de pediatrie

Sub egida „De la cabinet, la eliberare: Rolul medicilor în sprijinirea traficului de persoane”, membrii eLiberare au transmis la curs o parte din semnalele pe care specialiștii din spitale sau din camerele de gardă le pot recunoaște. 

Aceste semne pot fi: 

  • leziuni multiple, vechi și noi, fără explicați clare
  • comportament anxios, frică sau atitudine retrasă
  • lipsa de control asupra propriei identități (pașaport, acte)
  • prezența unui „coleg”/unei „rude” care vorbește în locul pacientului
  • istoric de vizite medicale frecvente pentru afecțiuni sau tratamente de urgență. 

Ce pot face medicii pentru a ajuta potențiala victimă

La cursuri, cadrele medical sunt instruite și cum pot să acționeze rapid pentru a ajuta un pacient care prezintă indicatorii traficului: 

  • să fie empatice și discreți; este important să nu pună presiune pe pacient
  • să se informeze cu privire la pașii corecți de referire și raportare. 
  • să contacteze autoritățile competente și să protejeze confidențialitatea pacientului. 
  • să sune la TelVerde ANITP 0800.800.687 sau la eLiberare Crisis Textline 0757.749.845. Pentru urgențe, aceștia vor suna la 112. 

Asociația a lansat și un Ghid practic de identificare și sesizare a cazurilor de trafic pentru personalul medical care, prin natura muncii pe care o desfășoară, ar putea întâlni potențiale victime. Ghidul a fost conceput în colaborare cu un supraviețuitor al traficului de persoane în parteneriat cu ANITP, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Potrivit celui de-al cincilea raport intermediar privind combaterea traficului de persoane în EU, publicat recent de Comisia Europeană, cea mai întâlnită formă de exploatare în blocul comunitar este exploatarea sexuală (49%). Această formă este urmată de exploatarea prin muncă (37%). Cele mai multe victime ale exploatării sexuale sunt femeile (68%) și minorele (24%), iar 50% din victimele exploatării sexuale în România sunt copii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment