Medicii de la ATI amenință cu demisia dacă li se reduc salariile

Medicii de la ATI amenință cu demisia dacă li se reduc salariile

Prof. Dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), a reacționat la vestea care anunța tăierea salariilor în medicină. 

În acest sens, acesta acuză clasa politică de faptul că „e incalificabil” ca în contextul celei mai mari crize sanitare din istoria modernă există discuţii despre tăierea salariilor din domeniul medical şi ameninţă că medicii ATI vor demisiona în bloc, în cazul în care se va produce acest lucru.

„În cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor”, a spus specialistul ATI, pe grupul „Medici la datorie”.

Citește și: Când își vor primi banii cadrele medicale implicate în campania de vaccinare

Care este soluția medicilor ATI?

Dr. Săndesc a precizat că, în cazul în care lucrurile nu se vor rezolva, soluția lor este ”Exit”: „Am lucrat la această soluție “Exit” înainte de creșterea salariilor, am consultat juriști și chiar Consiliul Concurenței, propunerea a fost primită cu entuziasm de colegi la Congresul nostru și apoi le-am “fluturat-o” autorităților pe sub nas și sigur și aceasta perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale”.

Acesta a încheiat comentariul cu mențiunea că, soluția ”Exit” este practicată de multe țări, printre care se află și Polonia. Organizarea medicilor de la ATI ca și societate liberală „ne-ar absolvi de responsabilitățile pentru toate deficiențele sistemului (care acum ni se pun în mod nedrept în spate), rămânând ca noi să răspundem doar de ceea ce facem, de profesionalismul nostru. Și, astfel, grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor”.

Citește și: Pașaportul verde pentru libera circulație, aprobat de Comisia Europeană

Ce spun reprezentanții Ministerului Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat recent că nu a existat nicio discuție oficială despre o astfel de reducere a salariilor. 

„Am fost astăzi în vizită la un centru de vaccinare și la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăștiate de diverse persoane iresponsabile că guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuție în guvern sau în coaliție despre așa ceva, iar poziția Ministerului Sănătății vă asigur că este clară: nici gând”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment