Medicii de familie vor avea concediu mai lung

Medicii de familie vor avea concediu mai lung

Medicii de familie vor avea vacanțe mai lungi. Asta reiese, conform proiectului noului Contract-cadru, care cuprinde toate condițiile acordării asistenței medicale în anii 2021 și 2022.

Proiectul, publicat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru dezbatere, arată că medicii vor avea dreptul la o perioadă de vacanță de maximum 30 de zile lucrătoare într-un an. 

S-a reglementat o perioadă de vacanță similar cu personalul bugetar; până în prezent, medicii de familie aveau dreptul la o perioadă de vacanţă de până la 30 de zile calendaristice pe an”, se arată în proiect. 

De asemenea, noul contract arată că pentru medicul de familie nu mai încetează contractul cu CNAS în situația în care numărul de pacienți înscriși pe lista proprie este sub 20% pentru 6 luni consecutive. 

Citește și Medicul de familie – veriga principala in abordarea inter-disciplinara a pacientilor

Totodată, pentru medicii nou-veniti intr-o localitate din mediul rural, cu deficit din punctul de vedere al existenţei medicilor, contractul încheiat între medicul de familie nou-venit şi casa de asigurări de sănătate nu încetează dacă la expirarea celor 6 luni acesta nu înscrie numărul minim de persoane asigurate înscrise, stabilit potrivit reglementărilor”, se mai precizează în proiect. 

Medicul de familie va avea dreptul să recomande îngrijiri paliative la domiciliu. Pe lângă drepturi, au fost incluse și o serie de obligații în acest nou proiect supus dezbaterii. 

Astfel, în asistența medicală primară, au fost prevăzute următoarele obligații pentru medicii de familie: 

  • Să încheie actul medical pentru pacienții asigurați prin eliberarea biletelor de trimite, a certificatului medical, a recomandării de îngrijiri la domiciliu (dacă este cazul) 
  • Să nu refuze înscrierea pe listă a persoanelor din țările cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății.

Te-ar mai putea interesa și Medicina de Familie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Noul contract cadru, precum și pachetele medicale pentru anii 2021 și 2022 au fost lansate în dezbatere publică de la începutul lunii martie. Până în data de 1 iunie, documentul ar putea fi adoptat și intrat în vigoare, estimează autoritățile.

Ești medic de familie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment