INTERVIU Doctor Valeria Herdea, medic de familie, presedinte AREPMF: nu uitati ca nu veti avea o profesie, ci o vocatie!

INTERVIU Doctor Valeria Herdea, medic de familie, presedinte AREPMF: nu uitati ca nu veti avea o profesie, ci o vocatie!

Cand o cunosti pe doamna doctor Valeria Herdea, ai senzatia ca timpul nu ii apartine. Pentru ca il daruieste, cu generozitate, tuturor, indeosebi pacientilor, mai mari sau mai mici, care au nevoie de ajutorul sau. Bunatatea si blandetea de care da dovada in permanenta sunt mostenite de la parintii sai, care au si inspirat-o in meseria aleasa. Recunoaste ca nu apreciaza oamenii pentru care zona de confort este deasupra suferintei celui de alaturi si incearca sa invete de la fiecare om in fiecare zi

Deoarece priveste sanatatea drept un brand, considera ca trebuie sa existe un efort permanent de autoeducatie in sensul respectarii darului vietii.

Copiii sunt pentru dumneaei un tip de pacienti unici, reprezentand o permanenta provocare. Despre acestia marturiseste ca cea mai mare realizare este de a avea bucuria sa ii vada cum s-a ridicat dupa primul an de viata, intr-un miracol al carui artisan a fost, alaturi de parinti si de echipa sa.

Recomanda medicilor aflati la inceput de drum sa aiba curaj, sa lupte pentru independenta lor profesionala, pentru dezvoltarea lor personala si profesionala permanenta. Pentru ca multe ti se pot lua intr-o viata, dar pregatirea profesionala NU!

1.Ati stiut dintotdeauna ca va doriti sa deveniti medic? Cine v-a inspirat? Ce model ati avut?

Este una dintre primele mele amintiri clare. Mi-am dorit de la varsta de 3-4 ani sa devin medic pentru a-i ajuta pe parintii mei. Tatal meu a fost foarte bolnav. Fiecare copil are un mod preferat de joaca, in marea majoritate avand in centrul jocului familia sa. Am avut sansa de a avea cei mai buni parinti din lume: m-au incurajat, m-au sustinut si au depus toate eforturile posibile pentru a putea merge inainte pe drumul ales. Parintii mei au fost primele mele modele: buni ca painea calda, cinstiti, echilibrati, fermi in efortul de a-si depasi conditia si mai ales vizionari, doi oameni minunati.

2.Care sunt principalele provocari intampinate de presedinte AREPMF? Cum le faceti fata? Cum va motivati echipa?

Presedintele AREPMF este un medic obisnuit, cu provocarile, obstacolele, reusitele oricarui alt coleg medic de familie de pe intinsul Romaniei. Echipa noastra este alcatuita din practicieni seriosi, dedicati, implicati in viata comunitatii pe care o ingrijesc, asa ca motivatia vine de la sine. Cand ingrijesti si copii si nu doar adulti, provocarea este permanenta, iar responsabilitatea uriasa. Cresti viitorul si asta este cea mai mare provocare posibila. Motivatiile echipei AREPMF: repozitionarea medicinei de familie in panoplia celorlalte specialitati medicale, repozitionarea medicinei in societatea civila, redarea demnitatii medicilor din Romania, respect social, demnitate profesionala, valorizare.

3.Care este gradul de informare al romanilor cu privire la contactarea unui medic de familie in cazul unei probleme medicale? Ce ati dori sa se imbunatateasca in acest sens?

Mi-as dori sa existe baza acestei relatii: contract asigurat –asigurator, interfata intre pacient si Casa de Asigurari de Sanatate. Doar in acest mod, fiecare om de pe teritoriul Romaniei ar sti la ce are dreptul pentru a-i fi protejata sanatatea, care ii sunt obligatiile care decurg din calitatea de asigurat.

Un astfel de contract ar creste gradul de constientizare asupra responsabilitatii fiecarei persoane de a deveni partener activ in ingrijirea propriei sale stari de sanatate: examen prezentare la consult profilactic- deci nu doar in caz de boala, programari, complianta la recomandarile medicale, consilierea pentru un stil de viata sanatos se face de catre medic pentru a fi eficienta, ramane o activitate necesara pe toata durata vietii, se aplica de catre un medic care cunoaste istoricul medical al pacientului, stie care sunt factorii de risc ai pacientului sau si poate creiona impreuna cu acesta un program personalizat de mentinere a starii sale de sanatate.

Calitatea serviciilor medicale inseamna in primul rand sa iti mentii pacientii sanatosi. Acesta este un deziderat comun al medicilor de familie. Ca sa fie un tel realist, are nevoie de implicarea directa a pacientului, de intelegerea conceptului de “patient empowerement”- constientizare, implicare proactiva, complianta la recomandari, feedback.

Pentru a creste gradul de informare al publicului asupra relatiei medic de familie-pacient-familie, va fi nevoie de eforturi suplimentare din partea societatii civile, media, decidenti, in vederea ridicarii nivelului de constientizare a schimbarii de atitudine fata de propria noastra sanatate.

Sanatatea este un brand, pe care avem nevoie cu totii sa intelegem ca, odata pierduta, recuperarea devine dificila sau imposibila. Daca dorim sa ramanem sanatosi va trebui sa facem eforturi serioase, nu doar sa ajungem la medic pentru a ne trata. Este nevoie sa apelam la medic pentru a fi consiliati cum sa stim practic, individualizat sa ne mentinem sanatatea.

4.Cu exceptia diferentelor anatomice si fiziologice, din punctul de vedere al actului medical, sunt mai solicitanti pentru un medic de familie adultii sau copiii?

Copiii sunt cei mai complecsi pacienti, gradul de dificultate este categoric mai mare, timpul alocat mai mare, numarul de consultatii solicitate mai mare, urgentele mai mari si mai frecvente. La copil nu poti programa cand sa aiba febra, varsaturi, diaree. Copilul este o permanenta provocare si asta il face un pacient unic. Nu inseamna lipsa de respect fata de adult. Pacientul adult non compliant este un factor demotivant. Nu doreste sa iasa din zona lui de confort, nu doreste sa depuna efort pentru a deveni un om sanatos.

Pastile minune nu exista, exista doar efort permanent de a te autoeduca, de a respecta darul vietii: sanatatea. Fara a generaliza, copilul iti ofera certitudinea utilitatii tale ca medic, pentru ca ai rezultate, adultul si in mod deosebit seniorul, adesea te demoralizeaza prin patologie mixta medico-sociala, pe care o prezinta: daca medical reusesti sa il ajuti, conditia sociala nu i-o poti modifica. Nu exista ingrijire complexa a varstnicului in Romania – exista doar ingrijire medicala, fara asistenta sociala care sa dubleze eforturile corpului medicale de a ingriji pacientii seniori. Nu exista speranta si asta genereaza zona gri din viata mea de medic: ingrijirea copiilor institutionalizati si a varstnicilor fara familii implicate in ingrijirea dansilor.

5.Aveti un program extrem de incarcat si va doriti continuu sa va implicati pentru a face bine. Care sunt schimbarile la care considerati ca ati contribuit la nivelul sistemului medical?

Cand esti foarte tanar acumulezi, inveti, apoi cresti si incepi sa dai inapoi. Nu poti sa nu te implici. Nu poti fi insensibil la suferinta sau la nedreptati. Nu imi plac oamenii pentru care zona lor de confort este deasupra suferintei celui de langa el. Se spune ca fiecare dintre noi are nevoie sa isi faca partea lui din propria familie/ din societate-asa cred si despre sistemul de sanatate.

6.Sunteti implicata, de asemenea, si in numeroase conferinte si evenimente medicale de amploare. Ce criterii trebuie sa intruneasca acestea pentru a determina implicarea dumneavoastra?

Sa aiba ca prim obiectiv educatia pentru sanatate. Sa fie evenimente interactive, sa aiba calitate stiintifica, tinuta profesionala, sa fie inovative, sa promoveze aplicabilitatea informatiilor transmise.

7.Care sunt pasii pe care ii respectati in dezvoltarea dumneavoastra profesionala?

Incerc sa invat de la fiecare om din jurul meu, in fiecare zi.

8.Dar cu privire la timpul liber? Ce va inspira si va relaxeaza?

Incerc sa petrec timp alaturi de familia mea, de fiecare data cand este posibil. Ma bucur de ai mei, de muzica, de dans, de arta. Ma bucur sa am timp sa citesc o carte buna sau sa calatoresc.

9.Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, calitatile necesare unui medic de familie pentru a deveni un profesionist?

Pasiune, anduranta, seriozitate si rigurozitate profesionala, fara de care nu poate face fata provocarilor, dragoste si aplecare spre oamenii/familiile, pe care are privilegiul de a-i/a le ingriji.

10.Ne puteti impartasi o amintire placuta legata de un pacient pe care ati reusit sa il ajutati?

Fiecare poarta in suflet amintiri speciale. Mi se pare un dar dumnezeiesc sa vad primii pasi ai unui copil pe care il ingrijesc din perioada de sarcina a mamei sale. Poate nu imi amintesc numele de familie, dar stiu pas cu pas primul consult de la preluarea lui din maternitate si imi voi aminti toata viata primii lui pasi. Pentru mine asta cea mai mare realizare: sa am bucuria de a-l vedea cum s-a ridicat dupa primul an de viata, intr-un miracol ai carui artizani am fost-cu ajutorul lui Dumnezeu, parintii lui si echipa mea!

11.Ce sfaturi aveti pentru medicii de familie aflati la inceput de drum?

Sa aiba curaj, sa lupte pentru independenta lor profesionala, pentru dezvoltarea lor personala si profesionala permanenta. Multe ti se pot lua intr-o viata, dar pregatirea profesionala NU!
Sa nu uite ca nu vor avea o profesie, ci o vocatie!

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment