Medici pro și contra vaccinului anti-COVID

Medici pro și contra vaccinului anti-COVID

Mulți dintre medicii români sunt contra vaccinului anti-COVID și refuză să se vaccineze chiar dacă strategia de imunizare prevede ca primii care vor face testul sunt cadrele medicale, pentru că acestea sunt expuse cel mai mult riscului de infectare. 

Primele doze de vaccin anti-COVID ar putea ajunge la noi în țară până la sfârșitul anului 2020, întrucât trei firme au anunțat deja că au vaccinul, care se află în etapa de testare.

Care sunt părerile medicilor la nivel național?

În Mehedinți, „din cadrul unităţilor sanitare din judeţ au fost catagrafiaţi 123 medici din 233 angajaţi, 235 asistenţi medicali din 741 angajaţi şi 98 persoane, parte din personalul auxiliar, din 321 existenţi”, a declarat Codruţa Vochescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi, potrivit Mediafax.

La polul opus se află 1.281 de persoane din categoriile prioritare din Mehedinți care vor să fie vaccinate. Tot aici, în urma catagrafierii, în cabinetele medicale individuale au rezultat 114 medici din 173 şi 171 asistenţi medicali din 279 care au optat pentru vaccinarea anti-COVID.

Citește și: Alexandru Rafila susține că vaccinul anti-COVID nu va produce efecte adverse

Un alt medic care refuză imunizarea și și-a exprimat dorința public este angajat la Spitalul Colentina din Bucureşti, „Nu suntem siguri de ce reacţii poate da acest vaccin. Este foarte adevărat că foarte multe companii care vor produce sau produc, testează acest vaccin, nu au un eşantion uman pe care au făcut testarea şi mă gândesc că toate testele care s-au făcut, s-au făcut pe parte animală”, a afirmat dr. Bogdan Fortună.

În timp ce la Spitalul Floreasca din Bucureşti, toți cei 300 de angajaţi la UPU au optat până acum pentru vaccinare.

În Craiova, cadrele medicale sunt pro vaccinare, peste 90% din personalul medical angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă acceptă să fie imunizat împotriva COVID-19. Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, susține că „este o măsură de protecţie universală. Numai că această vaccinare, ca să fie eficientă, trebuie să atingă o cotă din populaţie. Degeaba facem la cei 10%, dacă nu se ajunge la o cotă din populaţie de peste 75%“.

Citește și: Solicitările medicilor și asistenților: de ce au nevoie cadrele medicale, în pandemie?

Reacții adverse ale vaccinului

Pfizer a anunțat că vaccinul împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90% și că până în această etapă nu au apărut probleme majore.

Cu toate acestea, Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia susține că, la fel ca în cazul altor tipuri de vaccin, și în cazul acestuia sunt reacții adverse precum dureri de braț sau febră.

Specialiștii se așteaptă ca acest vaccin să producă efecte adverse și alergii în cazul anumitor persoane, tocmai din cauza faptului că este un nou tip de vaccin și folosește tehnologia ARN, care nu a fost până în prezent aprobată pentru utilizarea în cazul oamenilor.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment