Medicii de familie vor elibera rețete pentru pacienții care suferă de hepatite fără a mai fi sancționați

Medicii de familie vor elibera rețete pentru pacienții care suferă de hepatite fără a mai fi sancționați

Medicii de familie scapă de pericolul sancțiunilor profesionale sau financiare atunci când prescriu rețete pacienților cu hepatite cronice. 

„Medicii de familie din România au repurtat un succes important în lupta cu birocrația și reglementările încâlcite ale sistemului medical din țara noastră”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei. 

Concret, începând cu finele lunii ianuarie, pacienții care suferă de hepatite cronice pot primi medicamentele de care au nevoie, în baza unor rețete compensate eliberate de la cabinetul medicilor de familie. Acest lucru va fi pozibil fără ca respectivii medici de familie să fie sancționați financiar și profesional, așa cum se era în prezent situația. 

În comunicatul de presă menționat se arată că Societatea Națională de Medicina Familiei /Medicină Generală (SNMF) a efectuat numeroase demersuri la nivelul Ministerului Sănătății pentru a fi modificat „Protocolul de prescriere în hepatita cronică virală și ciroza hepatică cu VHB”. 

Citește și Spitalele și clinicile private pot avea acces la programele de sănătate finanțate din bugetul de stat

Noua variantă a protocolului arată în felul următor:

„Medici prescriptori. Initierea terapiei poate fi facuta doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infecţioase, nefrologie (doar pentru pacienţii cu afectare renală consecutivă infecţiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare/ competenţă/ atestat în gastroenterologie pediatrică.  (…)

În cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici in baza scrisorii medicale emisa de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, in dozele si pe durata prevazuta in scrisoarea medicala”.

Acest nou protocol face parte din Lista protocoalelor terapeutice aprobate prin ordinul MS/ CNAS nr. 1301/500/2008 cu modificarile si completarile ulterioare (paginile 1018 – 1052) ‐ actualizată și publicată în M. O. Nr. 12 bis / 9 ianuarie 2020. 

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei a explicat că modificările efectuate reprezintă un succes. 

“Modificările din protocol reușesc să repare o nedreptate atât față de dreptul pacientului la un tratament esențial pentru boala lui cât și față de prestigiul profesional al medicilor de familie. Pentru SNMF, organizația profesională reprezentativă a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motivează în lupta pentru binele pacientului și pentru recunoașterea profesională la adevărata valoare a medicilor de familie. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru deschiderea arătată prin această modificare față de problemele medicilor de familie”, a spus dr. Dina Mergeani, președinte SNMF, în același comunicat de presă.

Citește și Transfuzia de sange, prioritate strategica – 30 de milioane de lei pentru modernizarea centrelor de transfuzie, angajari si calificari in domeniu in 2020

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment