Medicii militari sunt unii dintre cei mai curajosi din lume. Exercitarea unei profesii medicale in armata implica multe sacrificii, dar poate aduce mari satisfactii.
Am absolvit Institutul Medico-Militar, Facultatea de Stomatologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, iar acum lucrez ca medic stomatolog intr-o Unitate Militara din Romania.
1.De ce ati ales sa deveniti medic militar?
De mic am fost obisnuit cu disciplina militara pentru ca tatal meu a fost cadru militar si, indirect, mi-a insuflat respectul fata de armata romana. Desi dorinta sa cea mai mare a fost sa il urmez, eu am crezut intotdeauna ca drumul meu este altul, acela de a ajuta oamenii, de a-i scapa de durere.
Abia in ultimul an de liceu mi-am dat seama ca medicina militara ar fi cea mai potrivita pentru mine si asta am si ales sa studiez.
2. Ce specializare aveti si de ce ati facut aceasta alegere?
In copilarie, obisnuiam sa iau periuta de dinti si sa periez dintii cainelui care ne pazea casa de la tara. Bunica se amuza copios si imi spunea ca voi deveni un medic stomatolog bun.
Intotdeauna am crezut ca dintii sunt foarte importanti, iar cand mergeam la stomatolog si vedeam atata lume trista din cauza problemelor stomatologice imi doream sa pot face ceva sa ii scap de durere, iar pe parcurs, aceasta dorinta a devenit din ce in ce mai puternica si in clasa a unsprezecea am inceput sa ma pregatesc pentru Facultatea de Stomatologie.
3. Care este satisfactia cea mai mare pe care v-o ofera aceasta meserie?
Meseria de medic militar ma motiveaza si imi ofera o satisfactie imensa, sunt mandru ca pot sa contribui la bunastarea celor care ma apara, imi apara familia, imi apara tara.
Citeste si: 5 lucruri frumoase și utile despre medicina militară, pe care trebuie să le știi
4. Care sunt beneficiile carierei de medic militar?
In primul rand, orice absolvent bine pregatit poate urma medicina militara, chiar daca familia are o situatie financiara precara, pentru ca statul roman ii sustine pentru a termina studiile.
In al doilea rand, medicilor militari li se garanteaza un loc de munca dupa absolvirea facultatii, lucru ce nu se intampla in viata civila. De asemenea, spre deosebire de medicii care lucreaza intr-un spital civil, medicii militari au un program variat care include si instructie militara.
5. Ce criterii trebuie sa indeplineasca un medic militar?
Medicii militari au nevoie de autodisciplina si de capacitatea de a face fata stresului si presiunii intense. In plus, trebuie sa aiba o forma fizica buna, o gandire critica exceptionala si abilitati rapide de luare a deciziilor.
Un medic militar trebuie sa fie bine pregatit pentru ca ofera asistenta medicala personalului militar si familiilor acestora. De asemenea, ei ar putea participa la misiuni internationale pentru a oferi ajutor si ingrijire cadrelor militare si victimelor.
Nu in ultimul rand, un medic militar este raspunzator ca fiecare cadru militar sa fie apt din punct de vedere fizic.
6. Ce ar trebui sa stie un absolvent de liceu care isi doreste sa devina medic militar?
Stilul de viata militar nu este pentru toata lumea. Chiar daca vi se ofera scolarizare gratuita, un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor si un salariu stabil, exista multe reguli pe care trebuie sa le respectati si trebuie sa faceti multe sacrificii.
Un medic militar poate lucra intr-o varietate de orase, in unitati militare, pe nave, chiar si in centre medicale internationale. De obicei, medicii militari nu se stabilesc de la inceput acolo unde isi doresc, ei fiind relocati acolo unde este nevoie, fara a putea alege, de multe ori fiind departe de familie.
7. Ce v-a facut sa ramaneti in Romania sa profesati, avand in vedere ca multi medici pleaca din tara pentru o cariera in strainatate?
Imi este bine in tara mea si chiar daca lucrurile nu ar fi asa cum imi doresc, tot nu as pleca din Romania. Aici ma simt in siguranta si cred ca locul meu este in cabinet, alaturi de semenii mei care au nevoie de ajutorul meu.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).